Ringsvanslemur

Apor och lemurer

Med sin karaktäristiska svart- och vitrandiga svans är nog ringsvanslemuren, eller kattalemuren som den även kallas, den mest kända av lemurerna. Det är även den av lemurerna som tillbringar mest tid nere på marken och de lever i stora grupper med lika många honor som hanar, där honorna är de som bestämmer.
De använder svansen men även många olika läten för att kommunicera vilket gett dem namnet kattalemur då de bland annat kan spinna som en katt.

Namnet lemur kommer ifrån det latinska namnet för spöke eller ande. Man ser dem ofta sitta i en yoga-liknande skräddarposition och sola magen tillsammans och när de sover stoppar de ofta in nosen mellan bakbenen och lägger upp den långa svansen på ryggen. Trots att denna lemur är väldigt anpassningsbar och kan leva i många olika habitat och äta olika sorters mat så minskar de i antal på grund av att den orörda naturen på Madagaskar fragmenteras. De jagas även för köttets skull och fångas in och säljs som husdjur. Parken Zoo är med och stöttar AEECL som arbetar aktivt för att rädda Madagaskars lemurer.

Fakta

Vetenskapligt namn lemur catta
Storlek 95-110 cm
Vikt 2-2,4 kg
Föda frukt, löv, bark, blommor, stora insekter och mindre ryggradsdjur
Dräktighetstid 130-144 dygn
Antal ungar oftast 1, ibland 2
Livslängd 15-16 år i det vilda
Livsmiljö skogar, busklandskap och klippiga områden
Utbredning södra, västra och syd-centrala delarna av Madagaskar
Levnadssätt Grupplevande

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.