Handel med hotade djur

17 december 2015

Igår flyttade två sköldpaddshonor av arten strålsköldpadda till Chester Zoo.

Strålsköldpaddan är en vacker sköldpadda med ett mycket karaktäristiskt skal som ger skäl till dess namn och det är också en av de allra mest hotade arterna. Den fångas in och
dödas för det vackra skalets skull men framförallt för att de äts upp då de anses vara en lyxkonsumtion. Bland annat sägs den vara afrodisiaka och sägs främja kärlekslivet. Utöver det har även en utbredd husdjurshandel bidragit till att arten minskat drastiskt.

Handeln med vilda djur och växter är ett av de större hoten mot många arter och omsätter mångmiljardbelopp varje år. Det var just denna handel som drabbade den grupp av strålsköldpaddor som nu under hösten har flyttat från Parken Zoo vidare till nya hem i olika djurparker. De två honor som flyttar idag är de sista av den grupp som kom till Parken Zoo år 2013 efter att ha beslagtagits i tullen i Hong Kong samma år. Alla dessa sköldpaddor ingår idag i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av arten som koordineras av Linn Lagerström, stationerad på Parken Zoo. Kvar i parken finns en grupp strålsköldpaddor som också ingår i avelsprogrammet.

För varje art eller underart som ingår i bevarandeavelsprogram (EEP/ESB) finns en koordinator. En koordinator ansvarar över att samla in information om alla de individer som ingår i programmet, dokumentera, utföra genetiska och demografiska analyser och planera för det framtida hanteringen av arten. Det är även koordinatorn som ger rekommendationer över vilka individer som ska ingå i avel och vilka individer som ska flytta mellan olika parker. Mer information om detta hittar ni här.