Mohio har blivit storebror!

12 mars 2015

De vitkindade gibbonerna Malou och Trom har blivit föräldrar för andra gången. Den 19 februari kom den lille till världen och allt har gått bra. Malou, som blir 13 år i år, är en väldigt duktig och lugn mamma och även den snart 20-åriga pappan Trom visar affekt mot ungen som nu i början endast hänger sig fast på mammans mage där den har både mat och värme nära till hands. Ungarna har samma färg som mamman när de föds för att de ska smälta in i mammans päls och inte synas för bland annat rovdjur. Runt 6 månaders ålder ändrar de färg och blir svarta i pälsen. Hanar förblir därefter svarta med vita kinder medan honor återigen ändrar färg när de blir könsmogna och blir vit-beiga med en svart fläck på huvudet.

Avelsparet har sedan innan ungen Mohio som blir tre å den 4 april. Storebror är väldigt nyfiken på sitt småsyskon och vill gärna undersöka och titta närmare. Mamma låter honom komma nära men säger ifrån om han blir för hårdhänt.
Gibboner har ett lustigt utseende. De har en kropp som är anpassad till att leva uppe bland trädtoppar och har extremt långa armar och rörliga leder som gör att de är riktiga hejare på att svinga sig mellan grenarna. På parken Zoo bor även de vithandade gibbonerna Tarzan, Jane, Korak och Chili som tillhör en annan art.

De vitkindade gibbonerna är akut hotade och minskar i antal i Laos och Vietnam där de har sina naturliga habitat, främst pga. av skogsskövling som sker till förmån för jordbruk och timmer men även pga av jakt för köttets skull, traditionella mediciner eller som en del i illegal handel. Tidigare har de även funnit i Kina men då man inte sett några individer sedan 1990 misstänker man att de är utrotade där. Ett tips till alla är att undvika det vegetabiliska fettet palmolja som vi använder oss mycket av i Sverige och som drabbar gibbonerna hårt. Vitkindad gibbon ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter.

Här hittar ni ett reportage från Ekuriren som var och hälsade på nykomlingen.