Planer på att återinföra den hotade amurleoparden i sin naturliga miljö

25 juni 2015

I februari skrev vi att hoppet stiger för Amurleoparden (Panthera pardus orientalis) som är en akut hotad art.
Då hade antalet fördubblats och man uppskattar att det finns mellan 50-70 i vilt tillstånd. Dessa individer bor i en liten ficka i Ryssland mellan Vladivostok och den kinesisk-ryska gränsen. 220 individer finns för närvarande i djurparker runtom i Europa, Ryssland, Nordamerika och Japan. Alla är en del av ett globalt bevarandeavelsprogram som samordnas av Zoological Society of London och Moskva Zoo.

Glädjande nyheter är att ryska ministeriet för naturresurser formellt har godkänt en plan för återinförandet av amurleoparder i ryska fjärran östern. Planen är att bygga anläggningar i form av speciella skåp, där redan etablerade avelspar förhoppningsvis kommer föröka sig. Ungarna växer då upp i rätt miljö från början och kan, när de är mogna, släppas ut.

Platsen för återinförandet har enats om Lazovsky Zapovednik (State Nature Reserve) i sydöstra spetsen av Ryssland.
Våren 2016 är tanken att byggandet skall starta och att man förhoppningsvis kan släppa leoparder redan 2017.

Mer information om återinförandet samt den godkända planen, kan hittas på Amur Leopard och Tiger Alliances webbplats.

 

Amurleoparden ingår i det Europeiska avelsprogrammet för bevarandet av hotade arter och finns i Sverige på Parken Zoo och Nordens Ark. Hos oss bor avelsparet Boris och Takara som fick sin första unge, Olga, den 21 juni förra året. När ni besöker Parken, spana högt upp bland träden – där brukar de fantastiska kattdjuren ligga!