Tre små mirakel födda i Parken

2 juni 2016

 

Det är en av världens mest utrotningshotade arter. Därför gladdes djurälskare världen över åt amurleoparden Olgas födelse för två år sedan. Nu har mamma Takara fått barn igen. Tre söta och livliga kattungar. Men syskonen är så mycket mer än bara gulliga att se på – de kan komma att påverka artens framtid.

När personalen på Parken Zoo upptäckte att amurleoparden Takara var dräktig igen vågade man knappt andas av förväntan. Louise Nilsberth, zoo-lärare och biolog, förklarar:

”Amurleoparden är extremt hotad, man räknar med att ca 70 individer* finns i naturen. Dels ligger tråkiga saker som skogsskövling och tjuvjakt bakom katastrofsiffrorna. Men inavelseffekten medför också att de ungar som föds, ofta föds med genetiska sjukdomar.”

En kull består vanligtvis av 1-3 individer. Så när man efter födseln fann tre stycken fullt friska ungar visste glädjen hos personalen på Parken Zoo inget slut.

”Att Takara fick tre stycken ungar är ju i sig helt fantastisk. Att alla dessutom föddes utan några – vad man kan se än så länge – genetiska sjukdomar gjorde oss extra glatt överraskade. Man kan utan att överdriva säga att artens framtid ljusnat enormt tack vare de här tre små liven.”

Amurleoparden ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA**. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande leopardpopulationer som möjligt. Genom att byta leoparder med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad.

Vad som händer med den riviga syskonskaran får tiden utvisa. Men i skrivande stund ligger Seja, Igor och Zino och spinner tryggt hos mamma Takara i Eskilstuna. Här stannar de tills koordinatorn för avelsprogrammet hittat ett lämpligt hem åt var och en av de sällsynta katterna.

För att skicka en lyckönskning till den nyblivna mamman Takara, spana in facebook.com/parkenzoo eller kom förbi Parken Zoo och säg hej öga mot öga istället. Till helgen räknar vi med att visa upp dem för våra besökare.
För mer information se parkenzoo.se eller vänligen kontakta:

Louise Nilsberth, avdelningen för forskning och utbildning, Parken Zoo

Mail: louise.nilsberth@parkenzoo.se

Tfn: 070-086 28 82

Peter Lundgren, djurvårdare rovdjur
Tfn 070-536 69 71

*Siffror enligt organisationen Amur Leopard & Tiger Alliance.

**European Association of Zoos and Aquaria.