Hipp Hipp Hurra för tapirerna idag!

27 april 2017

Ett djur som många tror är en flodhäst eller en myrslok men som egentligen är närmare släkt med hästar och noshörningar.

De har en snabel som de plockar upp mat med och de använder den även som snorkel, men det är ändå inte en elefant.

Jag pratar såklart om ett av världens coolaste djur, tapiren!

Idag är det världstapirdagen, den dag där man firar alla tapirer lite extra och uppmärksammar de hot som tyvärr finns mot dem och den miljö de lever i.

Tapirer är ganska rejäla djur. De kan bli närmare två meter långa, väga uppemot 250kg och har en mankhöjd på en meter. Den har långsmala, ganska kompakta kroppen är toppenbra att ha när man behöver ta sig fram i täta skogar och de skapar faktiskt sina egna vägar för att ta sig fram till vatten och föda. De ser kanske inte så smidiga ut men de klarar av att ta sig fram rätt fort bland i täta snår vilket är toppen när man har en puma eller jaguar hack i häl. De är riktigt svåra att få syn på för om dagarna ligger de gömda och sussar så söt och så fort de börjar skymma börjar deras vakna tid. De håller sig till områden där det finns mycket vatten för är det något de älskar så är det att bada!

Man brukar kalla tapirer för skogens trädgårdsmästare. Nu brukar kanske inte våra trädgårdsmästare bajsa ut fröer när de ska plantera men det är precis vad tapirerna gör. Hälften av den mat de äter är frukter av olika slag. Kärnorna följer sedan med ut i bajset som de lägger lite här och där över stora områden och på det sättet ser de till att de växer upp en mängd av olika nya frukter.

Vi, tillsammans med många andra djurparker, är med i ett projekt för att bevara tapiren och förhindra att den ska försvinna helt. Dels så samarbetar man med en rad olika organisationer på plats där tapiren lever i det vilda men man driver även avelsprogram på djurparker med tapirer som levt i djurparker under flera generationer. Syftet är att ha en genbank med hotade arter, med friska populationer som har en stor genetisk bredd så att det ska finnas en reserv om det värsta händer, att alla tapirer utrotas från det vilda.

Vad är det som gör att det behöver finnas bevarandeprojekt på tapiren då? De finns flera anledningar till att tapiren är utrotningshotad. Bland annat så jagas den för köttet och skinnets skull men framförallt hotas den av att människan skövlar regnskogen de lever i och tar över deras områden för att få mark till boskap och jordbruk.

Nu kanske du sitter och känner att det är allmänt trist och att du är maktlös, men vet du vad? Det är du inte! För hur tragiskt det än är att vi här är med och bidrar till att tapiren är hotad så betyder ju det faktiskt att vi kan se till att minska de hoten. Det finns hur mycket som helst du kan göra både för djur som är hotade och den miljö de lever i men för att ni inte ska drunkna i råd håller vi oss till några enstaka.

Anledningen till att skogen skövlas i det här områden är framförallt för att ge plats åt socker- och sojaodlingar. Majoriteten av den soja som odlas går till djurfoder så när vi äter kött, dricker mjölk och äter ägg så bidrar vi till det här. Så här ska du få lite tips på hur du kan tänka.

Ät mindre kött, det är bra både för dig, för miljön och även för djuren för när du äter mindre kött så kan du lägga slantarna på bättre kött istället, d.v.s. svenskt ekologiskt kött och släng inte mat. När du slänger mat bidrar du till allt det här helt i onödan. Om ni lovar att göra det här så kommer jag återkomma med fler tips framöver.