Att tänka på i påsk!

12 mars 2018

Nu är det inte alls långt kvar till påsk och som alltid finns det en del att tänka på. Vi som konsumenter har stora möjligheter att påverka och göra bra val för djuren och miljöns bästa. Här kommer lite tips:

Skippa påskfjädrarna!
De klassiska påskfjädrarna som finns i handeln är en riktig miljöbov! De kommer huvudsakligen från kalkoner uppfödda i USA, därifrån fraktas de till Kina för att färgas och få ståltråd, och sedan reser de den långa vägen till Sverige.

Det är svårt att kontrollera exakt var fjädrarna kommer ifrån, men ibland plockas fjädrarna av levande fåglar, men även som en biprodukt av redan slaktade kalkoner. Risken finns att dessa kalkoner har haft ett liv i trånga utrymmen, med näbben och klorna avklippta, för att inte kunna bråka med de andra kalkonerna.

Det finns fjädrar i både papper och syntet – men varför inte pyssla ert egna påskpynt? Tex kan man ta ett trasigt tyg, måla det i vackra färger, klippa remsor och sen knyta fast det i påskriset. Snyggt och miljövänligt!

Kolla vad ditt påskgodis innehåller!
Många godissorter innehåller palmolja vilket är förödande för djuren och miljön. De djurarter som lever i områden där palmoljeplantagen breder ut sig har svårt att klara sig och många av dem riskerar att dö ut, exempelvis sumatratigern, fiskarkatten och gibbonerna. Arter som vi värnar om här på Parken Zoo. Sätt press på din handlare och fråga efter palmoljefritt påskgodis!

Välj ägg medvetet!
Det finns olika märkningar på äggkartongerna beroende på vilket liv hönsen har levt.

Inredda burar – hönsen lever i burar med sittpinne och sandbad.

Frigående inomhus – hönsen går fritt inomhus, men går inte ut.

Frigående utomhus – hönsen går fritt inomhus och utomhus.

Ekologisk – hönsen går fritt inomhus och utomhus, de har större utrymme per höna än i de andra systemen samt får ekologiskt, obesprutat foder.