Den leriga draken

20 juni 2018

I veckan flyttade en av våra fossor, Solano, och en av våra kinesiska alligatorer, Huang, till ett Zoo i Tyskland som en del i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för att bevara hotade arter. Samma dag flyttade även några av våra egyptiska landsköldpaddor till Barcelona och Edingburgh.

Det ser riktigt illa ut för den kinesiska alligatorn i det vilda då man uppskattar att det enbart finns mellan 130-150 individer kvar i Yangtzefloden i östra Kina.

Men, det finns hopp. Inom det europeiska bevarandeprojektet finns 49 alligatorer på 15 olika institutioner i Europa och även i Kina pågår bevarandeavel där det finns planer på att sätta ut parkfödda alligatorer i tre nya provinser. I Kina är den vackra alligatorn känd som ”Tu Long” som betyder lerig drake och associeras ofta med den mytomspunna kinesiska draken.

Våra alligatorer kom till Parken Zoo 2012 efter att de beslagtagits av de holländska myndigheterna. Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp och innefattar miljontals växter och djur från tusentals arter och är en stor bidragande faktor till arter riskerar att utrotas helt från det vilda.

Den illegala handeln finns även nära oss. Under våren har hundratals reptiler beslagtagits i södra Sverige och så sent som förra veckan gjordes ett nytt beslag. Du kan själv vara med och bekämpa den illegala handeln genom att inte låta dig fotograferas med vilda djur eller köpa souvenirer som innehåller delar från djur när du är ute och reser, samt stötta organisationer som arbetar med att bevara hotade arter och deras livsmiljöer.

. Kvar på parken bor avelsparet Chen och Mingmei som ni kan se i vår regnskogsanläggning AmaZOOnas.