Ny lemurart har flyttat in på Parken Zoo

28 februari 2018

Under sportlovet flyttade två helt nya individer till Eskilstuna. Det är systrarna Volana och Makira som bosatt sig i  Parken Zoo. Systrarna tillhör arten svart-vit vari som är en av parkens numera 4 lemurarter och går att se från säsongspremiären i området Lemurernas Värld.

Volana är den lite tuffare av dem som visar ett bra självförtroende medan Makira är lite blygare och lugnare. De flyttade hit från Marwell Wildlife Zoo och ingår i den Europeiska djurparksföreningens bevarandeavelsprogram.  Lemurer finns bara på ön Madagaskar och den svart-vita varin är en av de största arterna med en karaktäristisk svart och vit täckning. De är akut hotade och minskar i antal i det vilda. Lemurerna tillhör djurgruppen primater dit även vi människor hör. Idag finns det 437 kända arter av primater och närmare 70% klassas som hotade eller nära hotade.

På Parken Zoo bor numera 13 arter av primater varav alla ingår i bevarandeprojekt. 6 av parkens primater är akut hotade.  Alla kan vara med och se till att minska hoten mot aporna genom att undvika palmolja och jätteräkor, minska konsumtionen, energiförbrukningen och växthusgasutsläppen och framförallt öka medvetenheten om miljöfrågor och sprida budskapet kring hotet mot den biologiska mångfalden.

Svart-vit vari  lever i grupper på 2-5 individer, ibland fler. De använder sig av många olika ljud för att kommunicera och kan höras på lång väg. Precis som många andra lemurer så är de otroligt smidiga och duktiga på att svinga sig mellan träden. Det är också i träden de tillbringar det mesta av sin tid där de bygger bon och håller ungarna skyddade. Det är vanligt att de föder tvillingar och ibland även trillingar. Bona delas ofta med andra mödrar i gruppen så att de kan hjälpas åt att ta hand om de små och skydda dem. Det är framförallt rovfåglar och fossor man behöver se upp med om man är en lemur, och så människor förstås.  De äter frukt, frön och löv men bland de bästa de vet är blommornas nektar vilket också gör dem till utmärkta pollinerare.

Parken Zoo samarbetar med och bidrar ekonomiskt till två organisationer som arbetar på plats i det vilda för att bevara och skydda Madagaskars lemurer, aeecl.org. och saveourspecies.org.

Just nu finns en spännande dokumentär om lemurer på svt play https://www.svtplay.se/video/17048062/madagaskars-lemurer?info=visa.