ENGAGERA DIG

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! 🫶🏻

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!

Våra levnadsvanor påverkar djuren och naturen omkring oss. Många djur och levnadsmiljöer hotas idag av bland annat nedskräpning, förgiftade vatten, skogsskövling och tjuvjakt. För att vända den negativa trenden behöver vi alla hjälpas åt. Känns det övermäktigt? Utgå ifrån dig själv och det du kan göra. Alla steg i rätt riktning är bra och viktiga! Det finns många sätt att göra skillnad på och vi vill tipsa om vad just du kan göra för att hjälpa till och bevara både djur och natur. 💚🐾


Vad kan jag göra?

– Gå eller cykla så mycket som du kan.
Det är bra både för kropp och miljö. Ta hellre tåg och buss än bil och behöver du ta bilen, försök att samåka och undvika de korta turerna. Detta bidrar till minskade utsläpp som i sin tur bromsar den globala uppvärmningen.

– Ät mer grönt, både för klimatet, hälsan och djuren.
Köttproduktionen står för en stor del av växthusgasutsläppen, bidrar till övergödning och till skogsskövling p.g.a. de foder djuren äter. Se till att det kött du äter är svenskt och gärna ekologiskt så stöttar du våra svenska bönder. Den svenska djurskyddslagstiftningen är bättre än i många andra länder och vi använder inte antibiotika i förebyggande syfte.

– Välj mat som är ekologisk, säsongsanpassat och närproducerat.
Detta för att stötta våra svenska bönder som jobbar för hållbara jordbruk i stället för mat som kommer med långa transporter med utsläpp som följd.

– Använd dig av miljömärkningar när du handlar.
Det är ett enkelt sätt att göra bra val som konsument. KRAV, EU-blomman, MSC samt svanen är några av de viktigaste märkningarna. Undvik att köpa jätteräkor och produkter som innehåller palmolja. Stora delar av viktiga ekosystem skövlas varje dag för att göra plats åt palmoljeplantage och räkodlingar. Ju mer vi konsumerar, desto mer behöver skövlas.

– Handla hållbart!
Vår konsumtion är en av de absolut största faktorerna som påverkar vår miljö och därmed våra djur negativt. Vid produktion tas material från naturen eller tillverkas i fabriker. Det släpps ut mycket växthusgaser och sprids enorma mängder kemikalier i processerna. I många fall används enorma mängder vatten som skulle behövas till annat. Se till att handla så mycket som du kan second hand. Det vimlar av butiker, webbutiker, klädbytardagar och liknande. Handla second hand är bättre, både för miljön, plånboken och i många fall även hälsan då du inte kommer i direktkontakt med många av de kemikalier som används vid produktion. Bor du i eller i närheten av Eskilstuna rekommenderar vi ett besök i den fantastiska återbruksgallerian Retuna!

– Spara energi!
Det finns bättre och sämre sätt att få energi ifrån men alla sätt påverkar miljön. Se till att göra det du kan för att spara energi. Spola inte vatten i onödan, stäng av elektroniska apparater, låt inte laddare sitta i, sänk värmen hemma och släck lampor som inte fyller någon funktion.

– Sopsortera och minska mängden avfall!
Vi har aldrig haft så mycket avfall som vi har nu p.g.a. vår höga konsumtion och alla förpackningar. Det bästa är att inte få så mycket avfall från första början genom att konsumera mindre och bättre. De avfall som vi får är otroligt viktigt att det återvinns så att vi kan återanvända materialen istället för att ta nya från naturen eller fabriker.

– Var rädd om vattnet!
Det vatten vi har idag är samma vatten som dinosaurierna drack och det är det enda vatten vi efterlämnar till kommande generationer. I stort sett allt levande är beroende av rent och friskt vatten för att överleva. Spola bara ner, kiss, bajs och toalettpapper. Minska användningen kemikalier och rengöringsmedel så gott det går och se alltid till att du lämnar in medicinrester till apotek och kemikalier till återvinningscentraler så att det inte hamnar ute i naturen.

– Värna om den biologiska mångfalden!
Det är otroligt viktig även när de kommer till de mindre djuren såsom fåglar och insekter. Lämna gärna en del av trädgården vildvuxen och blomstrande. Tänk på våra små pollinerare. Du kan även hjälpa dem på traven genom att bygga olika typer av insektsholkar. Ungefär en tredjedel av allt vi äter är pollinerat.

– Vad ska jag inte gilla och dela på sociala medier?
En stor bidragande faktor till en ökad illegal handel med utrotningshotade djur är att det sprids bilder och videos på sociala medier på vilda djur som hålls för underhållning eller som husdjur. Tänk på att även ”tummen ner” bidrar till att du är med och boostar inläggets spridning.

På semestern

– Köp inte souvenirer av djurdelar när du reser utomlands!
Tjuvjakt och illegal handel med djur beräknas omsätta nästan 125 miljarder kronor per år Det är en stor bidragande faktor till våra utrotningshotade arter. Det är inte alltid uppenbart vilka souvenirer som tillverkats av djurdelar så var mycket kritisk när du handlar.

– Undvik djurunderhållning på semestern!
Elefantridning och fotografier med vilda djur mot betalning utomlands kan bidra till en ökad illegal handel. Dessa djur får sällan möjlighet till ett naturligt liv när de inte underhåller turister. Det är också vanligt att exempelvis tigrar får starka mediciner för att vara lugna för att besökare ska kunna få klappa och ta bilder.

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.