Information om Covid-19. Klicka här för att läsa mer

Tillsammans gör vi skillnad!

Allt som vi människor gör påverkar djuren och naturen omkring oss. För att vända den negativa trenden behöver vi alla hjälpas åt i stort och i smått. Känns det övermäktigt? Välj en sak så ska du se att nästa steg blir enklare. Utgå ifrån dig själv och det du kan göra. Alla steg i rätt riktning är bra och viktiga! Det finns otroligt många sätt att göra skillnad på och vi vill tipsa om vad just du kan göra för att hjälpa till och bevara både djur och natur.

  • Gå eller cykla så mycket som du kan. Det är bra både för kropp och miljö. Ta hellre tåg och buss än bil och behöver du ta bilen, försök att samåka och undvika de korta turerna.

 

  • Ät mer grönt, både för klimatet, hälsan och djuren. Kött står för en stor del av växthusgasutsläppen, bidrar till övergödning och till skogsskövling p.g.a. de foder djuren äter. Se till att det kött du äter är svenskt och gärna ekologiskt så stöttar du våra svenska bönder. Den svenska djurskyddslagstiftningen är bättre än i många andra länder och vi använder inte antibiotika i förebyggande syfte.

 

  • Ät smart! I den mån du kan, välj ekologiskt, grönt, säsongsanpassat och närpoducerat. Använd dig av miljömärkningar. Det är ett enkelt sätt att göra bra val som konsument. KRAV, EU-blomman, MSC samt svanen är några av de viktigaste märkningar. Undvik jätteräkor och palmolja som är riktiga miljöbovar.

 

  • Shoppa hållbart! Vår konsumtion är en av de absolut största faktorerna som påverkar vår miljö och därmed våra djur negativt. Vid produktion tas material från naturen eller tillverkas i fabriker. Det släpps ut mycket växthusgaser och sprids enorma mängder kemikalier i processerna. I många fall används enorma mängder vatten som skulle behövas till annat. Se till att handla så mycket som du kan second hand. Det vimlar av butiker, webbutiker, klädbytardagar och liknande. Handla second hand är bättre, både för miljön, plånboken och i många fall även hälsan då du inte kommer i direktkontakt med många av de kemikalier som används vid produktion. Bor du i eller i närheten av Eskilstuna rekommenderar vi ett besök i den fantastiska återbruksgallerian, Retuna. 

 

  • Spar energi! Det finns bättre och sämre sätt att få energi ifrån men alla sätt påverkan miljön. Se till att göra det du kan för att spara energi. Spola inte vatten i onödan, stäng av elektroniska apparater, låt inte laddare sitta i, sänk värmen hemma och släck lampor som inte fyller någon funktion.

 

  • Sopsortera och minska mängden avfall! Vi har aldrig haft så mycket avfall som vi har nu p.g.a. vår höga konsumtion och alla förpackningar. Det bästa är att inte få så mycket avfall från första början genom att konsumera mindre och bättre. De avfall som vi får är otroligt viktigt att det återvinns så att vi kan återanvända materialen istället för att ta nya från naturen eller fabriker.

 

  • Var rädd om vattnet. Det vatten vi har är samma vatten som dinosaurierna drack och det är det enda vatten vi efterlämnar till kommande generationer. I stort sätt allt levande är beroende av rent och friskt vatten för att överleva. Spola bara ner, kiss, bajs och toalettpapper. Försök undvika mediciner och kemikalier så gott det bara går och se alltid till att du lämnar in mediciner till apotek och kemikalier till återvinningscentraler.

 

  • Värna om de små. Den biologiska mångfalden är otroligt viktig även när de kommer till de mindre djuren såsom fåglar och insekter. Lämna gärna en del av trädgården vildvuxen och blomstrande. Tänk på våra små pollinerare. Du kan även hjälpa dem på traven genom att bygga olika typer av insektsholkar.

Här kommer även lite tips från Naturskyddsföreningen:

 

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.