Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Hur väger man en flodhäst?

9 september 2014

Idag var det dags att väga lilla Olivia för att se att hon ökar i vikt som hon ska, men hur väger man en flodhäst? Hon fick helt enkelt komma upp en stund i famnen på djurvårdare Tina som ställde sig på vågen. Det visade sig att Olivia gått upp 12 kg sen hon föddes för dryga 5 veckor sedan och numera väger 18 kg.

Efter vägningen var det snabbt tillbaka till mamma Krakunia som kom och kollade att allt var bra med sin unge.

Världsberömda Eskilstunabon Olivia

5 september 2014

Nyheten om Olivia har spridits världen över ända bort till Japan och Brasilien och igår skrev självaste BBC om den numera världsberömda Eskilstunabon. Här är några bilder på Olivia när hon är 30 minuter gammal, en dag gammla och 8 dagar gammal.

Välkommen till världen Olivia

3 september 2014

Lördagen den 2 augusti strax innan klockan 10 på morgonen födde dvärgflodhästen Krakunia en liten unge. Ungen visade sig vara en hona och fick namnet Olivia eftersom Krakunia och Anton sedan tidigare har hanen Oliver. Olivia vägde strax under 6 kg när hon föddes. Hon tappade något i vikt i början och hade några dagar då hon var lite hängig så därför är vi extra glada att se att hon lagt på sig och numera påminner mer om en liten Michelingubbe.

Olivia var 3 1/2 vecka gammal när hon fick träffa sin pappa Anton för första gången. Allt har gått bra, Anton visar sig underlägsen och Krakunia säger ifrån om hon tycker att han blir för närgången. Nu går det tillsammans för att lära känna varandra alla tre.

Dvärgflodhästen är starkt hotad och minskar i antal i det vilda. Den ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter. I slutet av 2013 fanns det 126 stycken dvärgflodhästar inom det europeiska avelsprogrammet fördelat på 56 institutioner.

https://www.youtube.com/watch?v=QlwV89SXqbk

En ryska med klös

27 augusti 2014

Amurleopardungen som föddes den 21 juni visade sig vara en hona och fick idag namnet Olga. Idag hade hon sin första veterinärundersökning där hon vaccinerades, vägdes, könsbestämdes, avmaskades och chippmärktes. Trots att vågen stannade på 4220g krävdes det två starka djurvårdare för att hålla henne stilla. Olga var måttligt nöjd över undersökningen och fick komma tillbaka till mamma Takara så snart veterinär Marek var klar. Det är positivt att hon säger ifrån, det tyder på en frisk och bestämd krabat. Här nedan hittar ni filmklipp från undersökningen. SVT Sörmlands klipp och Ekurirens klipp.
http://youtu.be/D9qbYKcFptI

Besök av farbror doktorn

20 augusti 2014

Idag fick småttingarna i Lilla Zoo besök av veterinär Marek eftersom det var dags att chipmärkas. Varje individ får ett eget chip, ungefär på samma sätt som vi har egna personnummer. Både Pandora och Melwin skötte sig väldigt bra men lite läskigt var det nog allt för de sprang raka vägen till mamma Paloma och mamma Malwina efteråt! Melwin har hunnit bli 6 1/2 vecka gammal och Pandora 3 1/2 vecka.

Hur väger man en jättesköldpadda?

12 augusti 2014

Har ni någon gång funderat på att väga en jättesköldpadda? Det är inte bara att kliva upp på vågen. Idag vägdes aldabrasköldpaddorna Tank och Mathilda. Djurvårdare Anna fick locka upp dem en i taget i en BIG BAG. Sen fick vi ta hjälp av Pelle och traktorn för att lyfta upp och väga dem. Mathilda landade på 47,5 kg och och Tank på 161,5 kg. Inga man vill ha klampandes på tårna direkt.

Rådjur till middag

8 augusti 2014

Idag fick komodovaranerna Verner och Nessie ett trafikdödat rådjur att smaska på. Det är synd att det dör så många djur i trafiken så det är bra att man kan ta tillvara på det som går. Genom att få äta helkroppsdjur får de äta på ett naturligt sätt och de får använda tänder och muskler ordentligt och det tar dessutom mycket längre tid för dem.

Två små busiga tjejer

18 juli 2014

Vi fick två nya tjejer i parken för ett tag sedan. Det är en puduhona som föddes 14:e juni och fick namnet Afrodite och en rödbukad lemurhona som föddes den 11:e april och förra veckan fick namnet Flisa av Emma, Lukas, Hanna och Ellinor som var här på “djurvårdare för en dag”. Båda mår jättebra och busar runt med sina familjemedlemmar. Nedan kan ni se en film på Afrodite när hon leker med mamma Odessi och jättemyrsloken Tor.

Sydlig pudu är världens minsta hjortdjur och släktet består av två arter, den nordliga och den sydliga pudun. Den har rödbrun päls, korta ben och trubbig nos. Den lever på gräs, frukt, löv och olika örter. Det största hotet mot arten är att deras livsmiljö försvinner när människan omvandlar skogarna till betesmark för tamboskap.

Rödbukad lemur är en apa som precis som alla andra lemurarter lever endast på ön Madagaskar. Den äter frukt, blommor och blad. Man ser lätt skillnad på hanar och honor då hanarna har vita fläckar under ögonen och brun mage medan honorna har ljusare päls på magen. Idag är alla lemurarter hotade av utrotning och det största hotet är skogsavverkning.

Följ vår amurleopardunge!

14 juli 2014

Den 21 juni fick vårt amurleopardpar Boris och Takara en unge. Den diar, ökar i vikt och verkar må bra.
Under sommaren kommer ni kunna följa ungens utveckling på en tv-monitor utanför deras hägn. Följande länk visar en video på ungen som filmades den 9:e juli
https://www.youtube.com/watch?v=ZEti7S12gPs

Svalkande bad och uppfriskande dryck

11 juli 2014

Sommarvärmen har äntligen kommit och varma dagar är det riktigt skönt att få ta sig en svalkande dusch och passa på att dricka riktigt mycket vatten. Jättemyrsloken Tor är långtifrån en badkruka!

Fler blogginlägg
1 8 9 10 11 12