Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Välkommen till världen!

7 juli 2014

Igår kunde vi välkomna lille Melwin till världen. Han föddes vid halv tre-tiden och allting har gått bra. Hans mamma heter Malwina  och till flocken hör även Adina och Bosse som båda är födda på djurparken samt Paloma, Telina och Sabrina.

Alpackan är ett kameldjur och är släkt med vicuñan, laman och guanacon. Den härstammar från Anderna i Perú, Chile och Bolivia och domesticerades för 6-5000 år sedan.

En vanlig dag

3 juli 2014

Varje dag vid särskilda klockslag har vi publika aktiviteter där man kan komma och lyssna på när djurparkspersonalen berättar mer om djuren och djurparkernas arbete. Idag var även apan Pix med och hjälpte till!

Gepardhägnet har fått en ny familjemedlem

18 juni 2014

Gepardhägnet i Parken Zoo har fått en ny familjemedlem. Den här gången i form av en Volvo L90 hjullastare, stripad i det typiska gepardmönstret. Det exotiska inslaget är resultatet av ett nytt spännande samarbete mellan Parken Zoo och Volvo CE (Volvo Construction Equipment). Två Eskilstunaorganisationer, som båda har miljö högt på agendan. Nu hoppas man göra fler uppmärksamma på allt Eskilstuna har att erbjuda, både som ort och resmål.

”Att placera en Volvo L90 Hjullastare i gepardhägnaden kan verka oväntat”, säger Irja Bäckström, vd Parken Zoo Eskilstuna, ”Denna gepardmönstrade maskin kommer att stå som symbol för vårt gemensamma intresse och arbete för en bättre miljö och biologisk mångfald. Det står också som symbol för två starka varumärken i Eskilstuna som på olika sätt bidragit till hur Eskilstuna ser ut idag”. Vad många kanske inte vet är att Eskilstuna är hemort för Volvos hjullastare. Det var här den en gång uppfanns för 60 år sedan och än idag utvecklas moderna hjullastare på orten. Den numera gepardmönstrade Volvo L90 hjullastare har tidigare använts i utvecklingsfasen av nya hjullastare. Efter att ha fullgjort sina åtaganden med bravur kan den nu leva vidare i Parken Zoo, samtidigt som den ger de lekfulla kattdjuren ett annorlunda tillhåll. Perfekt för både vila och sömn. Men hjullastaren är också en symbol för de båda organisationernas långsiktiga miljöarbete.

Parken Zoo som startat miljöåtaganden och har certifiering som mål, Volvo CE som inlett samarbete med Världsnaturfonden (WWF) och dess program Climate Savers. Allt för att skära ned på koldioxidutsläpp och miljömässiga fotavtryck samtidigt som man också värnar om en biologisk mångfald. Att både Parken Zoo och Volvo CE har betydelse för Eskilstuna som ort och resmål gynnar ytterligare ett samarbete.

”Nu inför stundande sommarsäsong med många hitresta gäster från hela landet hoppas vi så klart att så många som möjligt ska upptäcka allt det vackra Eskilstuna har att erbjuda. Både i området och hos oss i Parken Zoo finns alltid något nytt att lära, endast en dagsutflykt bort”, avslutar Irja Bäckström.

Namntävling till Volvo L90 hjullastaren

För att ytterligare befästa nykomlingen till gepardhägnet anordnas en namntävling för allmänheten på Parken Zoos Facebook-sida. Alla har möjlighet att föreslå namn till hjullastaren, vinnaren får entré till Parken Zoo för hela familjen, samt en skalmodell av en Volvo hjullastare. Tävlingen pågår till 25 juni. Vinnaren presenteras på Facebooksidan.

En saknad Parken Zoo-invånare!

18 juni 2014

Förra helgen förlorade vi en av djurparkens äldre invånare, vår lejonhane Kaya.

Kaya, som föddes 1999 i Dudley Zoo, har bott på Parken Zoo sedan 2003. För ett par veckor sedan blev han dålig och efter att veterinären tagit prover och undersökt honom fattades beslutet att han skulle tas bort. Obduktionen visade bland annat ett stort antal tumörer på lever och tarm och förändringar på njurar vilket sannolikt beror på hans höga ålder.

Kaya är saknad hos oss och vi är tacksamma över den tid han haft och de ungar han lämnat bakom sig. Det asiatiska lejonet är starkt hotat och man uppskattar att det finns runt 350 individer kvar på ett område i Indien.

Spana in nya grannarna

11 juni 2014

Spindelaporna på Parken Zoo har fått mer att göra sen de vitkindade gibbonaporna flyttade in i sitt nya hem. De håller sig högt uppe i talarna och spanar in sin nya grannar och tjattrar mer än vanligt.

 

Långväga finbesök

28 maj 2014

Igår hade vi långväga finbesök av en man vid namn Joakim Liman med sällskap. Joakim har utbildat sig till djurvårdare i Sverige men jobbar nu i Wellington Zoo på Nya Zeeland med fåglar, primater, pungdjur & större hovdjur. Det är otroligt roligt att få besök från andra parker och världsdelar och få utbyta erfarenheter och idéer.

Bävern ute igen

13 maj 2014

I söndags reagerade ett flertal personer över en skadad bäver vid Strömsholmen i Eskilstuna. Veterinär Marek Goczkowski åkte och hämtade bävern och konstaterade att den var ordentligt skadad, troligtvis av någon form av skrot från botten av ån. Han sövde den, tvättade såren och gav antibiotika och inflammationshämmande medel. Bävern har återhämtat sig bra och idag släpptes han ut  igen. Bilderna kommer från Eskilstunakuriren och SVT Östnytt. Här hittar ni mer information och fler bilder: Eskilstunakuriren SVT Östnytt Och här hittar ni ett filmklipp!

En sockersöt Pralin

12 maj 2014

Idag fick Eskilstuna en ny invånare i form av en sockersöt röd panda vid namn Pralin. Pralin som fyller ett år den 10 juni anlände från Kolmården nu under förmiddagen och håller just nu på att bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro innan hon får träffa de andra. Hon nosade sig omkring i sitt nya hägn en stund innan hon valde ett lämpligt träd att klättra upp i. På Parken Zoo bor sedan tidigare den snart 5-åriga hanen Zidan och den 7-åriga honan Niña.

Trots namnet röd panda, eller liten panda som den också kallas, är den närmare släkt med tvättbjörnen. I det vilda lever den bland annat i Kina, Indien och Nepal och klassas som sårbar. Den minskar i antal och är fridlyst i större delen av dess utbredningsområde. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för att den röda pandan. 

Trädleopardungar födda på Parken Zoo

28 april 2014

Vi på Parken Zoo är otroligt glada över att de treåriga trädleopardhonorna Kailin och Gaya fått ungar. Först ut var Kailin som fick sin kull med två ungar den 11 december förra året. Den 17 mars var det Gayas tur att få en kull med tre stycken ungar som visade sig vara tre honor. Pappa till båda kullarna är den snart tioåriga hanen Tezpur. I dagsläget är de separerade från varandra men vi kommer snart påbörja introduktionsperioden.

Gayas ungar fick vi tillfälle att chipmärka, vaccinera och väga ga

nska tidigt, något som vi även passade på att dokumentera med film och bilder.

Idag chipmärktes och vaccinerades även Kailins ungar och det visade sig att även hon fått två honor.

Nästa flytt

28 februari 2014

Minns ni att lejohanen Gir flyttade till Jerusalem för en tid sedan? I måndags var det dags för hans syster Kanha att flytta. Hennes nya hem ligger i England och heter Cotswold Wildlife Park and Gardens. Innan flytten gjordes en hälsokontroll och man passade även på att väga henne. Det krävdes tre starka karlar för att lyfta den 120 kg tunga lejonhonan. Resan gick bra och Kanha håller nu på att göra sig hemmastadd i sin nya park. Vi önskar henne all lycka till i framtiden med sin nya familj!

Fler blogginlägg
1 9 10 11 12