Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Visste du att djurparker jobbar med bevarande?

6 oktober 2016

På djurparker jobbar man framför allt med djur på plats genom att informera om dem för våra besökare och följare samt genom att jobba tillsammans med andra djurparker i så kallade bevarandeavelsprogram. Detta arbete kallas ex citu vilket syftar till att djuren befinner sig på annan plats. Ibland kommer vi dock i kontakt med så kallade in situ arbeten, där djuren är på plats i det vilda i sin naturliga miljö. Dessa samarbeten är otroligt viktiga för båda parter och det är just genom samarbeten vi har en möjlighet att komma tillrätta med hoten som idag ligger till grund för arternas minskning.

Projektet Programa Amigas da Onca som är en del av den brasilianska forskar- och bevarandeorganisationen Pro Carnivoros är just ett sådant in situ arbete. Claudia Campos, som är doktor i biologi, leder projektet som syftar till att ta reda på mer om Jaguarer och pumors vandringsvägar, revir och levnadssett. De har bland annat jobbat med kamerafällor och hjälpt lokalbefolkning att bygga rovdjurssäkra inhägnader för tamdjur.

Projektet är baserat i Petrolina i Caatinga-biomen. Platsen där de jobbar i ligger fyra-fem timmars bilfärd sydväst om Petrolina, i ett område som kallas Boqueirão da Onça. Det är ett bergigt, torrt och förvånansvärt vilt område som är cirka 2-3 000 kvadratkilometer stort. Området är glesbefolkat, torrt och hela Caatinga-biomen tillhör Brasiliens fattigaste. Området är beklätt med låga träd, buskar och kaktusar och i vissa områden finns träd som är gröna året runt. I projektområdet finns en av de sista resterna av en jaguarpopulation kvar. Den finns där då området är svårtillgängligt och bergigt. Därför är det viktigt att den skyddas och kan tillåtas växa för att sprida sig till närliggande områden. Det är på förslag att göra området till nationalpark, vilket har diskuterats i staten Bahia där det ligger. Det diskuteras även kring möjligheten att anlägga vindkraftverk i området, vilket gör att arbetet med att kartlägga djurens liv blir än mer viktigt, för att förutse ett eventuellt vindkraftverks inverkan på djurlivet.

Under hösten kommer jaguarer och pumor förses med GPS-sändare. Ett syfte med detta är att se hur och var de rör sig. Ett vindkraftsbolag betalar därför organisationens huvudsakliga kostnader med veterinärer, GPS-sändare och arbetet med denna analys.

En annan dela av studien, som är fristående från den tidigare nämnda och som görs av Svensken Jonatan Borling, är att titta på bytesval hos Jaguar och Puma. Detta för att se hur stor predationen på tamdjur är och vart det sker för att man ska kunna hjälpa djurägarna att säkra sin boskap. Man kommer även titta på vilka vilda djur som rovdjuren jagar och om det finns ett behov av att skydda även dem från annan jakt och säkra deras naturliga miljöer.

Jonatan befinner sig för närvarande i Brasilien och uppdaterar oss om hur arbetet går när möjlighet ges. Om man vill följa hans arbete kan man gå in på hans blogg eller hålla ögonen öppna efter våra uppdateringar. Man kan även hjälpa Jonatan att genomföra sitt arbete, det gör man här.

Jambie har flyttat till Grekland

3 oktober 2016

För två veckor sedan flyttade en av våra tigerhonor, Jambie till Attica zoological park i Athen, Grekland.
Flytten är en del av arbetet som görs med utrotningshotade djur och för att bilda nya avelspar i andra parker och se till att arten fortsätter leva vidare.

Den sällsynta Pandan har fått ungar

20 september 2016

Söta små pandaungar har fötts på Parken Zoo i Eskilstuna. Det är de första på många år i djurparken och de första någonsin för avelsparet Zidane och Pralin. 

Det var på morgonen den 28 juni i år som man hittade de små ungarna i ett av pandornas hus. – Vi blev väldigt glada över att vårt nya avelspar fungerar så bra ihop att de har fått ungar redan första året som de är tillsammans, säger Julia, djurvårdare som jobbar med pandorna på Parken Zoo. Parken har historiskt sett varit väldigt framgångsrika med avel på arten men just det här avelsparet har aldrig fått ungar tidigare.

Den röda pandan är starkt hotad på grund av bland annat skogsskövling och jakt och antalet har minskat med 50 % de senaste tre generationerna. Man hittar dem bland annat i Nepal, Kina och Indien där de lever uppe i träden och mestadels äter bambu. De har till och med ett modifierat handledsben som fungerar som en tumme vilket gör att de enklare kan greppa bambun. Deras vackra röda päls har bidragit till deras latinska namn som översatt till svenska betyder eldfärgad katt. Namnet till trots är de inga kattdjur men visst kan man ändå se en viss likhet?

Ungarna, som har fått namnen Wilmer och Wilma efter Parkens nya karaktärer Wilma som är en Röd Panda, har hittills befunnit sig i sina bolådor, de diar och tas om hand av sin mamma Pralin men går tillsammans med pappan och den andra honan Nïna. -De har redan börjat kika ut från sin bolåda och vi hoppas att de inom snar framtid ska börja utforska världen lite mer så att parkens besökare får uppleva dessa otroligt söta små ungar.

Visste du att..

7 september 2016

..Humlor och bin hjälper oss att odla fram vår mat? Utan dem så skulle ingen  pollinering ske och vi skulle inte få några frukter eller bär i vår trädgård. Parken Zoo deltar i EAZAS kampanj Let it Grow, som syftar till att väcka ett intresse och kunnande om naturen som vi har i vår egen bakgård här hemma och vad man kan göra för att hjälpa den.

Runt om i djurparken så sitter dessa gula skyltar med små tips och information, stanna gärna till och läs dem- kanske får du en riktig aha-upplevelse!

Våra viktiga medarbetare

1 september 2016

Djuren i lilla zoo fyller en viktig roll i att skapa kärlek och förståelse för djur och natur. Man har sett att upplevelser från barndomen spelar en stor roll i vårat framtida engagemang, och barn som lekt i naturen som små får en ökad miljömedvetenhet. Allt fler människor växer upp i städer utan någon koppling till, eller närkontakt med djur, därför är det så viktigt att redan som liten få en upplevelse som skapar minne för livet.

I lilla zoo kommer du djuren nära- på deras villkor. Har du tur så kanske du kan få följa med en djurvårdare in till kaninerna eller grisarna och hälsa på! Annars kanske någon get eller ett får väljer att bli klappad av just dig.

Söndagsmys

28 augusti 2016

Amurleopardungarna Seja, Igor och Zino som föddes den 14 mars i år ligger tryggt vid sin mamma Takaras sida och vilar. Visste du att amurleoparden är en opportunist, dvs att den äter det mesta som den kommer över? På menyn kan det stå allt från skalbaggar till hjortdjur. De intar gärna sin mat uppe i ett träd för att andra inte ska komma och sno den så lätt och kanske för att de vill ha utsikt när de äter?

Lärare- du har väl anmält din klass till Eco Friends?

25 augusti 2016

Du vet väl att du som lärare kan boka in din klass till en inspirationsdag med Eco Friends? Det finns fortfarande tider kvar både i höst och i vår om ni vill boka!

Vad har miljö med mig att göra? Hur hänger mina val ihop med de hotade djuren på andra sidan jorden? Det är vad eleverna i årskurs 2, 4 och 6 inom Eskilstuna kommun får lära sig när de tillbringar tid med Eco Friends.

Under inspirationsdagar förlagda på ESEM´s anläggningar och Parken Zoo ökar vi medvetenheten om våra dagliga handlingar, de resurser vi använder och hur det påverkar djur och natur. Vi vill att eleverna ska känna sig delaktiga och involverade i kommunen och samhället och se sin roll i ett större sammanhang. Inom konceptet ingår material att arbeta med inför och efter inspirationsdagarna. Under dagen bjuds det även på en klimatsmart lunch.

Gå gärna in på Eco friends hemsida: www.ecofriends.se för att läsa mer och boka!

 

Bli djurvårdare för en dag!

21 augusti 2016

Visste du att du kan prova på att arbeta som djurvårdare för en dag här hos oss i Parken Zoo? Vi lägger då upp ett program där du får testa på att arbeta lite på alla våra fyra djurvårdsavdelningar (rovdjur, primat, hov-och klöv samt herpetologiska). Var beredd på att kavla upp ärmarna och känn på hur en arbetsdag för en djurvårdare kan vara! För att se priser och villkor, gå in under fliken upplevelser  på hemsidan. För att veta mer och boka: kontakta zooskolan: zooskolan@parkenzoo.se

 

En hotad liten kejsare

18 augusti 2016

Kejsarsalamandern är en av världens 100 mest hotade arter* och är listad som akut hotad på IUCN´s röda lista. De har minskat drastiskt i antal de senaste åren och man tror att det nu finns färre än 1000 individer kvar i det vilda. De lever endast i ett 10 kvadratkilometer stort område runt tre stycken vattendrag i Lorestan, Iran.

Vintertid tillbringar de den mesta tiden på land, gömda under stenar och stockar. När det börjar bli vår och dags för parning söker de sig till vattnet.

Den största orsaken till att de minskar så mycket i antal är den illegala djurhandeln. Man samlar in vilda salamandrar och säljer dem på svarta marknaden som husdjur. Det har också lett till att det är brist på vuxna, könsmogna individer. Ett annat hot är att deras livsmiljö förstörs och försvinner- man samlar bland annat in mycket brännved runt om där de lever. Det, tillsammans med att regionen ofta drabbas av allvarlig torka gör att salamadrarna får det tufft. Invasiva karpfiskar som äter upp deras ägg och yngel samt fördämningar av vattendragen gör inte situationen lättare direkt.

Det är viktigt att ha ett avelsarbete ex-situ för denna art, som annars riskerar att utrotas inom en snar framtid. Det, tillsammans med lokala naturvårdsinsatser och en hårdare kontroll av den illegala handeln kan förhoppningsvis hjälpa arten att öka i antal igen.

Parken zoo har kejsarsalamandrar som inom en snar framtid kommer att visas i deras fina terrarium i ökenhuset.

 

* Enligt rapporten ”Priceless or worthless” framtagen av ZSL (Zoological Society of London).

 

 

Kampanjen Let it grow

16 augusti 2016

Kampanjen arrangeras av tre föreningar Europeiska djurparksföreningen (EAZA), det europeiska nätverket för vetenskapscenter och museer (Ecsite) och Botanic Gardens Conservation International (BGCI) och handlar om biologisk mångfald.

Biologisk mångfald hänvisar till olika levande varelser som man kan förvänta sig att hitta i en viss ekosystem.

Kampanjen vill öka medvetenheten om vad den biologiska mångfalden innebär och hur alla kan hjälpa till att hålla ekosystemen hälsosamt för alla former av liv, inklusive människor. Parken Zoo deltar självklart och vi har runt om i Parken satt upp tips på vad du kan göra för att bidra.
Engagera dig & låt det växa!

Fler blogginlägg
1 3 4 5 6 7 12