Information om Covid-19. Klicka här för att läsa mer

Amurleopard

Asiatiska djur

Kattdjur

Rovdjur

Amurleoparden är en av flera underarter som finns av arten leopard. Den skiljer sig från andra leoparder genom att den är större och att den har längre, tätare päls med stora, rosettformade fläckar. Den tjocka pälsen är en anpassning till det kyliga klimat den lever i. Amurleoparden är otroligt smidig och klättrar bra. För att få äta ifred i det vilda tar den ofta med sig sina byten upp i träden.

Amurleoparden är ett av världens mest hotade kattdjur. Det finns i dagsläget uppskattningsvis 100 individer kvar ute i naturen. Amurleopardens livsmiljö förstörs av anlagda skogsbränder och av den intensiva skogsavverkning som pågår. De senaste 15 åren har så mycket som 80 % av deras livsmiljö gått förlorad. Dessutom bedrivs tjuvjakt för den vackra pälsens skull och för skelettdelar som används i traditionell asiatisk medicin. Trots att det är en akut hotad art så har man sett en viss ökning i antal de senaste åren samt även dokumenterad föryngring i det vilda. Ökningen tros vara direkt kopplad till naturvårdsinsatser och bevarandearbete som utförts de senaste åren.

Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet EEP för att bevara amurleoparden.

CITES A

Fakta

Vetenskapligt namn Panthera pardus orientalis
Storlek 95-170 cm, mankhöjd 60 cm
Vikt 30-75 kg (oftast runt 40 kg)
Föda De vanligaste bytena är sikahjort och rådjur
Dräktighetstid 90-105 dagar
Antal ungar 1-6 st
Livslängd 10–15 år i det vilda
Livsmiljö Tempererad blandskog
Utbredning Bergsområden i sydöstra Ryssland och Amurdalens flodområden i Kina
Levnadssätt Ensamlevande

Taxonomi

Klass Däggdjur (Mammalia)
Ordning Rovdjur (Carnivora)
Familj Kattdjur (Felidae)
Art Leopard (Panthera pardus)
Hotnivå, Akut hotad (Critically endangered)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.