Asiatiskt lejon

Asiatiska djur

Kattdjur

Rovdjur

Asiatiskt lejon är en underart som skiljer sig från de afrikanska lejonen på flera sett. De är mindre i storlek, hanarna har en kortare och glesare man, de har större hårtofsar på svans och armbåge samt en lång skinnflik som hänger under magen. Idag lever också de asiatiska lejonen i skogsområden till skillnad från de afrikanska som håller till på savannen. Lejon som art skiljer sig från andra kattdjur då de lever i familjeflockar med närbesläktade honor som tillsammans föder upp ungarna. Unga hanar kan ofta ses tillsammans med sina bröder men de äldre hanarna är oftast mer ensamlevande. Det asiatiska lejonet är idag ett av världens mest utrotningshotade däggdjur. Hela den vilda världspopulationen finns i Indien och består av ca 500 individer som bor inom ett område som är 1 400 kvadratkilometer stort. Idag är området nationalpark och stora ansträngningar har gjorts för att förbättra lejonens situation. Tack vare insatser på plats i naturen har antalet asiatiska lejon varit stabilt det senaste åren men en epidemi eller naturkatastrof, tex en skogsbrand, i deras levnadsområde skulle snabbt kunna utrota hela arten. På grund av den kritiska situationen för asiatiska lejon i det vilda startade djurparkerna för många år sedan ett avelsprogram för underarten. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet, EEP, för bevarande av arten.

CITES A

Fakta

Vetenskapligt namn Panthera leo persica
Storlek 150–250 cm, mankhöjd: 90 cm
Vikt 120–200 kg
Föda De vanligaste bytena är sambarhjortar och chitalhjortar
Dräktighetstid 110-114 dygn
Antal ungar 2–4 per kull
Livslängd 17-18 år
Livsmiljö Torr lövskog
Utbredning Girskogen i nordvästra Indien
Levnadssätt Grupplevande

Taxonomi

Klass Däggdjur (Mammalia)
Ordning Rovdjur (Carnivora)
Familj Kattdjur (Felidae)
Art Lejon (Panthera leo)
Hotnivå, Starkt hotad (Endangered)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.