Bomullshuvudtamarin

Apor och lemurer

Sydamerikanska djur

Bomullshuvudtamarinerna har en alldeles fantastiskt häftig frisyr, eller hur? Hanar och honor är väldigt lika varandra. De lever i familjegrupper med 3–10 individer och alla, både vuxna och syskon, hjälps åt att ta hand om ungarna.

Bomullshuvudtamarinen är akut utrotningshotad i dag och det största hotet är skövling av regnskogen där arten bor. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för att bevara bomullshuvudtamarinen.

In situ – bevarande på plats

För att bevara hotade djurarter, och hindra dem från att dö ut, krävs insatser på flera håll i kedjan. I djurparken kan vi bidra med avelsarbete och forskning för att skapa en genbank och samtidigt lära oss mer om artens beteenden och behov. Bevarandearbete i djurparker benämns ex-situ, vilket betyder att arbetet bedrivs på annan plats än i djurartens hemområde. Det görs även bevarandeåtgärder in-situ, alltså på plats i området där arten lever eller har levt tidigare. Vi på Parken Zoo bidrar till flera sådana projekt, exempelvis Cotton-top Tamarin Conservation Club och Proyecto Tití.

Proyecto Tití är ett tvärvetenskapligt program som kombinerar fältforskning, utbildningsinitiativ och gemenskapsprogram för att bevara naturresurserna för lokala samhällen i Colombia. Programmet är utformat för att ge användbar information, för att på sikt hjälpa bevarandet av bomullshuvudtamarinen och att utveckla lokala samhällsförespråkare för att främja bevarandeinsatser i Colombia. Sedan starten 1985 har Proyecto Tití varit engagerade i att öka allmänhetens medvetenhet om situationen för bomullshuvudtamarinen genom en rad olika projekt som involverar många individer och organisationer.

Vill du också bidra, eller läsa mer, besök proyectotiti.com

Fakta

Vetenskapligt namn Saguinus oedipus
Storlek 21–26 cm
Vikt 300–450 g
Föda Frukt, insekter och sav
Dräktighetstid 178–183 dygn
Antal ungar 2 per kull
Livslängd 10–15 år
Livsmiljö Regnskog
Utbredning Colombia
Levnadssätt Grupplevande
Hotnivå, Akut hotad (Critically endangered)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.