Gepard

Afrikanska djur

Kattdjur

Rovdjur

Geparden är det snabbaste landlevande däggdjuret i världen. På korta sträckor kan de komma upp i hastigheter på över 100 km/h. Geparden skiljer sig åt från andra kattdjur på flera sätt. De kan till exempel inte dra in klorna och pupillerna är runda och inte slitsformade som hos andra kattdjur.

Geparden har mörka ränder under ögonen, så kallade tårränder. De hjälper till att dämpa solljuset så att geparden inte blir bländad av solen. De flesta andra kattdjur jagar i gryning, skymning eller på natten men geparden jagar mest på dagen. Geparden är dessutom mindre aggressiv än andra kattdjur och har under århundradena tämjts för att ha som hjälp vid jakt, som sällskap och som statussymbol.

På Parken Zoo har vi den afrikanska underarten av gepard. Tidigare jagades den hårt på grund av att den tog tamboskap men idag har lokalbefolkningen, genom utbildning och information, börjat se både det ekonomiska värdet i att geparden lockar turister
och artens värde för den biologiska mångfalden. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av geparden.

Fakta

Vetenskapligt namn Acinonyx jubatus
Storlek 110-140 cm, mankhöjd: 70-80 cm
Vikt 35-50 kg
Föda Mindre gaseller och antiloper, harar, fåglar och andra smådjur
Dräktighetstid 90–95 dygn
Antal ungar Upp till 8 per kull
Livslängd Upp till 15 år
Livsmiljö Savann, stäpp, öppen skogsmark
Utbredning Utspridda områden i Afrika
Levnadssätt Ensamlevande
Hotnivå, Sårbar (Vulnerable)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.