Jaguar

Kattdjur

Rovdjur

Sydamerikanska djur

Jaguaren är det största kattdjuret på den amerikanska kontinenten. Namnet kommer ifrån indianernas namn på arten, ”yaguara”, vilket betyder ungefär ”rovdjuret som dödar med ett enda slag”. Med sin muskulösa kropp och kraftfulla käkar är jaguaren verkligen byggd som ett fulländat rovdjur. Jaguaren är världens tredje största kattdjur efter tiger och lejon. Oftast är jaguarerna gyllene i färgen med svarta rosetter eller fläckar som formar en ring men det är också relativt vanligt med svarta jaguarer. Den svarta varianten finns även i naturen och kallas ofta för ”svart panter”. Jaguarerna är aktiva främst under gryning och skymning och lever alltid i närheten av vatten. Varma dagar kan man se dem ligga och svalka sig i floder och andra vattendrag. I dag hotas jaguaren av framförallt skogsskövling som leder till att deras livsmiljöer blir fragmenterade. Dessutom jagas de för pälsens skull samt för att de anses vara ett hot mot tamboskap. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för att bevara arten.

Fakta

Vetenskapligt namn Panthera onca
Storlek 110-250 cm, mankhöjd: 45–80 cm
Vikt 35-160 kg
Föda Stora och små däggdjur, fåglar, reptiler och fisk
Dräktighetstid 90–110 dygn
Antal ungar 1-4 st
Livslängd ca 25-30 år
Livsmiljö I närheten av vatten i tropisk regnskog, busklandskap och savannliknande områden
Utbredning Central- och Sydamerika, från Mexiko till Argentina
Levnadssätt Ensamlevande
Hotnivå, Nära hotad (Near threatened)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.