Kapybara

Gnagare

Sydamerikanska djur

Kapybaran, eller vattensvinet som vi ibland säger på svenska, är en gigantisk gnagare som kan väga uppemot 60 kg. Den är en effektiv gräsätare som kan knapra i sig även de torraste och kortaste grässtråna. Kapybaror lever i familjegrupper med 10–30 individer varav en är ledarhanne och resten honor, ungar och subdominanta hanar. Kapybaran är en skicklig simmare och när den känner sig hotad springer den ner i vattnet och ligger där med bara nosen ovanför vattenytan. Då blir den nästan osynlig bland vattenväxterna. Dessutom kan den dyka och stanna under vattnet i upp till fem minuter. I början av 1500-talet beslutade katolska missionärer att det var tillåtet att äta kött från kapybaror under fastan. Troligen berodde detta på att munkarna trodde att dessa stora vattenlevande djur var släkt med fiskar som ju är tillåten mat under fasteperioden. Eftersom kapybarans kött anses vara mycket gott och skinnet värdefullt är jakt fortfarande ett mycket stort problem. Kapybaran föds även upp i hägn för köttproduktion. Idag räknas inte kapybaran som hotad, men jakt och den snabba skövlingen av regnskogen hotar arten på sikt.

Fakta

Vetenskapligt namn Hydrochoerus hydrochaeris
Storlek 100–130 cm, mankhöjd: 50–60 cm
Vikt 35–60 kg
Föda Gräs, vattenväxter, frukt och blad
Dräktighetstid ca 150 dygn
Antal ungar 3–7 per kull
Livslängd upp till 10 år
Livsmiljö Flodstränder och skogar nära vatten
Utbredning Större delen av Sydamerika
Levnadssätt Grupplevande

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.