Sisel

Siseln tillhör ekorrfamiljen och går även under namnet europeisk jordekorre. De har en kompakt, lång kropp som är ca 20cm lång, plus en kort svans, brun päls och korta ben. De lever i kolonier som består av flera familjer, där hanarna uppvaktar och slåss om honorma under några veckor, direkt efter dvalan. En dvala som kan börja redan i augusti-september, vilket gör att de kallas för naturens sjusovare.

Honorna är dräktiga i en knapp månad och föder därefter en kull med 4–11 ungar. Ungarna är könsmogna efter ca 1 år och livstiden sträcker sig till ungefär 7 år. De återfinns i Europas centrala och sydöstra delar där de är ganska restriktiva för vilka områden de kan leva på. De vill ha öppna områden för att ha översikt, kort gräs då de är små och väldränerad jord som går bra att gräva i. Detta gör att de ofta flyttar in på golfbanor, flygplatser och i parker. De är allätare och lever på fröer, rötter, blommor och mindre leddjur, som de sedan kan bära i sina kindpåsar. Siseln räknas som sårbar enligt IUCN:s rödlista då de minskar i antal, främst på grund av att deras naturtyp försvinner för att ge plats till jordbruk och bebyggelse.

Fakta

Vetenskapligt namn Spermophilus citellus
Storlek Längd: 20-30 cm
Vikt 180-350 g
Föda Fröer, rötter, skott, blommor och leddjur
Dräktighetstid 27 dygn
Antal ungar 4-11 st
Livslängd Cirka 7 år
Livsmiljö Öppna gräsområden
Utbredning Centrala och sydöstra Europa
Levnadssätt I kolonier med flera familjer
Hotnivå, Sårbar (Vulnerable)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.