Surikat

Afrikanska djur

Rovdjur

Surikaterna är små, charmiga figurer som lever i stora kolonier med upp till 50 individer. De har ett organiserat vaktsystem mot rovdjursangrepp då en eller flera gruppmedlemmar står på vakt på en hög utkikspunkt. Vid fara varnar vakten med höga rop så att gruppen kan söka skydd i sina underjordiska hålor. Surikatgrupper är mycket måna om sitt revir och våldsamma slagsmål kan uppstå om andra grupper kommer för nära eller om någon inkräktare är för nyfiken. När det gäller reproduktion är det bara det dominanta paret i kolonin som får ungar. Medan föräldrarna är ute och jagar mat passar andra gruppmedlemmar ungarna. Surikaterna ställer sig mot solen och värmer upp sig tack vare den mörka och sparsamt behårade magen. Har du tålamod kan du se våra surikater stå på vakt, jaga insekter eller sola magen, precis som de gör ute i naturen. Idag anses inte surikaten vara utrotningshotad och inga särskilda bevarandeaktioner bedrivs.

Fakta

Vetenskapligt namn Suricata suricatta
Storlek 25–30 cm
Vikt 0,7–0,9 kg
Föda Insekter, skorpioner och ödlor
Dräktighetstid ca 75 dygn
Antal ungar 4-5 st
Livslängd 10-12 år
Livsmiljö Torra gräsmarker
Utbredning Kalahariöknen i södra Afrika
Levnadssätt Grupplevande
Hotnivå, Livskraftig (Least concern)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.