Svarthövdad dödskalleapa

Apor och lemurer

Sydamerikanska djur

Dödskalleapan är en liten, livlig och nyfiken apa som alltid har något på gång. I naturen lever den i flockar med 30–40 individer. Kärnan i flocken består av en grupp närbesläktade honor, till exempel några systrar med sina döttrar. När hanarna i gruppen blir 4–5 år lämnar de sin födelsegrupp och ger sig tillsammans ut för att hitta egna flockar. Honor lever ofta kvar i födelsegruppen hela livet. Dödskalleapor letar efter mat uppemot 80 % av sin vakna tid. Den svarthövdade dödskalleapan hotas främst av att deras livsmiljö förstörs men också för att deras mat – insekterna – dödas med insektsgift. Det leder till att aporna inte har något att äta och att många dör av förgiftning. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av arten.

Fakta

Vetenskapligt namn Saimiri boliviensis peruviensis
Storlek 23-37cm
Vikt 0,7–1 kg
Föda Frukt, insekter, knoppar, nötter och mindre däggdjur
Dräktighetstid 145-155 dygn
Antal ungar 1 st
Livslängd Upp till 20 år
Livsmiljö Från tropisk regnskog till tempererad blandskog
Utbredning Bolivia, sydvästra Brasilien och södra Peru
Levnadssätt Grupplevande
Hotnivå, Livskraftig (Least concern)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.