Bomullshuvudtamarinens dag den 15 augusti

15 augusti 2018

Denna fantastiska och underbart söta lilla apa lever i Colombias regnskogar och tillhör kloaporna. På grund av människans framfart så förstörs miljöerna som djuren lever i och bomullshuvudtamarinen är idag en akut hotad art. De har minskat i antal med 80% de senaste 18 åren och idag finns enbart omkring 2000 könsmogna individer kvar.

Parken Zoo deltar i bevarandearbetet för bomullshuvudtamarinerna dels genom medverkan i det europeiska bevarandeavelsprogrammet men även genom att stötta projekten Cotton-top Tamarin Conservation Club samt Proyecto Titì som jobbar med arten på plats i det vilda. Sedan starten 1985 har Proyecto Titì varit engagerade i att öka allmänhetens medvetenhet om situationen för bomullshuvudtamarinen genom en rad olika projekt som invilverar många individer och organisationer. Firandet av bomullshuvudtamarinens dag är en del av detta arbete och är en dag för festligheter i Colombia. 2018 har bomullshuvudtamarinen även varit maskot i 23rd Central American and Caribbean Games för att ytterligare uppmärksamma denna lilla apa.

Här hos oss på Parken Zoo firades dagen med glass och godis passande en liten apa, det vill säga vindruvor och frusen fruktsmet.

Läs mer om dagen här.

Läs mer om arten här.