Internationella trädleoparddagen den 4e Augusti

3 augusti 2018

För första gången någonsin så anordnas den internationella trädleoparddagen. Vi på Parken Zoo deltar givetvis för att ge dessa vackra och ovanliga varelser lite extra uppmärksamhet. Detta behövs framför allt på grund av hoten mot trädleoparderna som bidragit till att arten minskat med 30% de senaste tre generationerna. Detta på grund av skogsskövling och andra mänskliga aktiviteter som förstör djurens miljöer som de bor i. De populationer som finns kvar idag är ofta isolerade från varandra vilket försvårar det genetiska utbytet och ytterligare hotar deras överlevnad.

Så, vad kan man göra för att hjälpa dem? Framför allt bör man undvika eller helst helt utesluta att köpa jätteräkor och produkter som innehåller palmolja. Att dessutom undvika produkter gjorda av regnskogsträd som teak och mahogny hjälper också till. Vi konsumenter har tillsammans stor makt över vad som säljs i affärerna. Mer tips hittar du här.

Vad gör Parken Zoo för arten? Dels informerar vi om hoten och om vad man kan göra för att hjälpa dem och andra djur. Parken Zoo deltar även i det europeiska bevarandeavelsprogrammet för trädleoparder och samarbetar med andra hållare av trädleoparder. Den 25 Juli i år så flyttade två av de ungar som fötts upp hos oss. Det var två systrar som föddes 2014 som nu åkte till Wroclaw Zoo i Polen och som där ska ingå i avelsprojektet.

Om du vill läsa mer om trädleoparder så hittar du det här.