Information om Covid-19. Klicka här för att läsa mer

Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Mojas fem underverk!

4 december 2017

I videon nedan pratar zoolärare Marie de Colli med Mojas djurvårdare Marlene Windahl och Julia Johnsson.

Idag, på den internationella geparddagen, vill vi förstås uppmärksamma geparden och de hot den står för lite extra! Vi är otroligt glada över vår egen hona, Moja, och hennes fem små mirakel som föddes i september. Det är hennes första kull och hon gör ett fantastiskt jobb som mamma.

Gepardungar har ett mycket speciellt utseende. Ryggen och nackens päls är betydligt längre än de vuxna individernas och de har även en annan färg på pälsen som går mot ett gråblått håll jämfört med gepardens naturliga beige-gula färg. Man tror att gepardungar har fått det här kamouflaget för att likna honungsgrävlingen som lever i samma områden. Honungsgrävlingen är tuff och aggressiv och det är inte många djur på savannen som ger sig på dem frivilligt. Genom att likna honungsgrävlingen blir gepardungarna mer skyddade vilket de verkligen behöver. Dödligheten hos vilda gepardungar är extremt hög, närmare 95% i vissa områden, och de flesta tas av lejon, hyenor, babianer och leoparder.

Geparden klassas som sårbar och minskar i antal i det vilda, mestadels p.g.a. habitatförstörelse, fragmentering, minskat antal bytesdjur och jakt. Den tros ha försvunnit från 76 % av ursprungsområdet i Afrika och i Asien finns endast ett 50-tal individer kvar i Iran. Totalt finns det uppskattningsvis 6700 individer kvar i ett 20-tal länder.

Parken Zoos geparder ingår i det Europeiska bevarandeavelsprogrammet, EEP, som syftar till att bevara den hotade arten. Djurparkspopulationen består av ca 370 individer som bor på 90 olika institutioner som tillsammans arbetar för att bevara den genetiska och biologiska mångfalden i världen.

Förra veckan fick vi besök av tv4, deras klipp hittar ni här:

Nyheterna
Nyhetsmorgon

 

Ett annorlunda klassrum

14 november 2017

Ett av djurparkernas viktigaste uppdrag är att skapa en medvetenhet kring miljöfrågor och bidra till beteendeförändringar hos oss människor i syfte att bevara den biologiska mångfalden och de hotade arter som bor hos oss. Vår utbildningsavdelning tar årligen hand om ca 3500 elever och vi är otroligt glada över att samarbeta med en av våra grannar, nyöppnade Gredby förskola. Förskolans alla 5-åringar kommer att besöka oss under hela läsåret och vi kommer att ha olika teman varje gång. Syftet är att barnen redan i tidig ålder ska få en bra relation till djur och lära sig mer om miljöfrågor samtidigt som de ser sin egen roll i naturen.

Under vår första lektion började vi med de allra mest grundläggande, nämligen att skapa respekt för djur och natur och utveckla barnens empatiska förmåga och förståelse för djurens känslor. Vi såg en stor skillnad på barnens förståelse redan efter första lektionen. Klassrummet var mitt i djurparken, i Ökenhuset bland, sandkatter, tigrar och surikater. Till vår hjälp hade vi det fantastiska värdegrundsmaterialet REDE, som är framtagen av Djurskyddet.

Under resten av läsåret kommer vi bland annat träffa reptiler, insekter, rovdjur och massa annat spännande. Lektionstimmarna följer läroplanen och bygger mycket på hänsyn, reflektion och etiska dilemman.

Fantastiska lemurer

29 oktober 2017

Nu i helgen uppmärksammas alla fantastiska lemurer lite extra världen över. Detta görs för att öka medvetenheten om bevarandet av världens lemurer, som tyvärr hotas av utrotning. Det finns 21 olika lemurarter och alla lever på ön Madagaskar utanför Afrikas östkust.

På Parken Zoo bor tre olika arter, rödbukad lemur (sårbar), alaotralemur (akut hotad) och ringsvanslemur (starkt hotad).

För att bevara hotade djurarter, och hindra dem från att dö ut, krävs insatser på flera håll i kedjan. I djurparken kan vi bidra med utbildning, avelsarbete och forskning för att skapa en genbank och samtidigt lära oss mer om artens beteenden och behov. Bevarandearbete i djurparker benämns ex-situ, vilket betyder att arbetet bedrivs på annan plats än i djurartens hemområde. Det görs även bevarandeåtgärder in-situ, alltså på plats i området där arten lever eller har levt tidigare. Vi på Parken Zoo bidrar till flera sådana projekt, exempelvis The Lemur Conservation Association och Save our Species. Vill du också bidra eller veta mer, besök www.saveourspecies.org och www.aeecl.org.

 

Träningshälsningar från oss på primatavdelningen

9 oktober 2017

Då hösten är här och kylan närmar sig så börjar det bli dags för våra lemurer att få komma in i sina varma och sköna vinterhus. Eftersom dessa hus ligger en bit bort inne i parken så behöver de bäras dit. För att de skall tycka om sina transportlådor så har vi under sommaren låtit alla lemurerna få utforska dem och sedan tränat dem successivt att i sin egen takt befinna sig i sina lådor. Som ni kan se på dessa filmerna så har det lyckats väldigt bra, då de knappt kan vänta på att vi hinner få upp grinden. På några sekunder är hela flockarna inne och de sitter lugnt o tryggt o äter lite gott.

Glada hösthälsningar från lemurerna o sina tränare!

Biologiska mångfaldens dag

22 maj 2017

Idag är det Biologiska mångfaldens dag som syftar till att uppmärksamma bevarandet av alla de fantastiska arter vi har på jorden. Det är ingen som vet hur många arter det finns men en uppskattning tyder på att det skulle kunna röra sig om runt 8 miljoner arter, varav nästan 30 % hotas av utrotning.

Hos oss på Parken Zoo lever 70 olika arter varav majoriteten av de vilda djuren är utrotningshotade och ingår i någon form av bevarandeprojekt. Alla arter är viktiga och spelar sin egen roll i ekosystemet. Om en art i en näringskedja försvinner eller minskar i antal kan det får allvarliga konsekvenser för ett helt ekosystem. Detta brukar kallas för kaskadeffekter.

Här tipsar vi om en film (engelskt tal) som berättar om det här med kaskadeffekter och hur ett helt ekosystem förändrades när vargen försvann och sedan återinfördes i Yellowstone, i USA.

Varför är våra insekter viktiga?

11 maj 2017

Biologisk mångfald hänvisar till olika levande varelser som man kan förvänta sig att hitta i en viss ekosystem.

Man vill få människor  att hjälpa våra småkryp och insekter genom att skapa ”glömda utrymmen” på balkonger, terrasser, trädgårdar och samhällsutrymmen för att ge chansen att återhämta sig och trivas. Om dessa djur skulle försvinna från ekosystemet skulle det hända mycket tokigt, som till exempel att bin inte kan sprida pollen från blommorna och se till att det växer.
Vad tomt det skulle bli utan alla gräsmattor, vackra blommor och alla goda bär man kan äta!

Kampanjen vill öka medvetenheten om vad den biologiska mångfalden innebär och hur alla kan hjälpa till att hålla ekosystemen hälsosamt för alla former av liv, inklusive människor.
Parken Zoo deltar självklart och vi har runt om i Parken satt upp tips på vad du kan göra för att bidra.

 

Nu på lördag 13 maj uppmärksammar vi denna dag lite extra.
I vårt ökenhus som ligger inne i djurparken har vi utställare från;
Naturskyddsföreningen Eskilstuna
Naturskolan
Sörmlandsentomologerna tillsammans med Insektsföreningen i Sörmland

Förutom våra vanliga djurmöten kan ni 12.00 vara med på en insektsvisning i Ökenhuset.

Engagera dig & låt det växa – varmt välkomna!

 

Kampanjen arrangeras av tre föreningar Europeiska djurparksföreningen (EAZA), det europeiska nätverket för vetenskapscenter och museer (Ecsite) och Botanic Gardens Conservation International (BGCI) och handlar om biologisk mångfald. På www.letitgrow.eu kan du läsa mer om kampanjen och alla som deltar i den.

Hipp Hipp Hurra för tapirerna idag!

27 april 2017

Ett djur som många tror är en flodhäst eller en myrslok men som egentligen är närmare släkt med hästar och noshörningar.

De har en snabel som de plockar upp mat med och de använder den även som snorkel, men det är ändå inte en elefant.

Jag pratar såklart om ett av världens coolaste djur, tapiren!

Idag är det världstapirdagen, den dag där man firar alla tapirer lite extra och uppmärksammar de hot som tyvärr finns mot dem och den miljö de lever i.

Tapirer är ganska rejäla djur. De kan bli närmare två meter långa, väga uppemot 250kg och har en mankhöjd på en meter. Den har långsmala, ganska kompakta kroppen är toppenbra att ha när man behöver ta sig fram i täta skogar och de skapar faktiskt sina egna vägar för att ta sig fram till vatten och föda. De ser kanske inte så smidiga ut men de klarar av att ta sig fram rätt fort bland i täta snår vilket är toppen när man har en puma eller jaguar hack i häl. De är riktigt svåra att få syn på för om dagarna ligger de gömda och sussar så söt och så fort de börjar skymma börjar deras vakna tid. De håller sig till områden där det finns mycket vatten för är det något de älskar så är det att bada!

Man brukar kalla tapirer för skogens trädgårdsmästare. Nu brukar kanske inte våra trädgårdsmästare bajsa ut fröer när de ska plantera men det är precis vad tapirerna gör. Hälften av den mat de äter är frukter av olika slag. Kärnorna följer sedan med ut i bajset som de lägger lite här och där över stora områden och på det sättet ser de till att de växer upp en mängd av olika nya frukter.

Vi, tillsammans med många andra djurparker, är med i ett projekt för att bevara tapiren och förhindra att den ska försvinna helt. Dels så samarbetar man med en rad olika organisationer på plats där tapiren lever i det vilda men man driver även avelsprogram på djurparker med tapirer som levt i djurparker under flera generationer. Syftet är att ha en genbank med hotade arter, med friska populationer som har en stor genetisk bredd så att det ska finnas en reserv om det värsta händer, att alla tapirer utrotas från det vilda.

Vad är det som gör att det behöver finnas bevarandeprojekt på tapiren då? De finns flera anledningar till att tapiren är utrotningshotad. Bland annat så jagas den för köttet och skinnets skull men framförallt hotas den av att människan skövlar regnskogen de lever i och tar över deras områden för att få mark till boskap och jordbruk.

Nu kanske du sitter och känner att det är allmänt trist och att du är maktlös, men vet du vad? Det är du inte! För hur tragiskt det än är att vi här är med och bidrar till att tapiren är hotad så betyder ju det faktiskt att vi kan se till att minska de hoten. Det finns hur mycket som helst du kan göra både för djur som är hotade och den miljö de lever i men för att ni inte ska drunkna i råd håller vi oss till några enstaka.

Anledningen till att skogen skövlas i det här områden är framförallt för att ge plats åt socker- och sojaodlingar. Majoriteten av den soja som odlas går till djurfoder så när vi äter kött, dricker mjölk och äter ägg så bidrar vi till det här. Så här ska du få lite tips på hur du kan tänka.

Ät mindre kött, det är bra både för dig, för miljön och även för djuren för när du äter mindre kött så kan du lägga slantarna på bättre kött istället, d.v.s. svenskt ekologiskt kött och släng inte mat. När du slänger mat bidrar du till allt det här helt i onödan. Om ni lovar att göra det här så kommer jag återkomma med fler tips framöver.

Ny spännande djurfödsel

6 mars 2017

Låt oss presentera Dobby, en liten tamanduaunge som stulit alla medarbetare på Parken zoo´s hjärtan. Djurparken i Eskilstunas senaste lilla tillskott är ett annorlunda djur med lång nos, ännu längre tunga, dålig syn och sylvassa, långa klor. Tamanduan eller trädmyrslok som den också kallas hör de de håriga trögdjuren och tillhör familjen myrskolkar.

Det var den 23 januari i år som Dobby gjorde entré i världen men han fick tyvärr ingen lätt start i livet. Mamma Tamara hade en svår förlossning och det tog några dagar innan hennes mjölkproduktion kom igång ordentligt. Personalen på Parken Zoo fick då rycka in och hjälpa Tamara den första tiden för att stödmata lilla Dobby med korta intervaller runt dygnets alla timmar. Djurvårdarnas hängivna engagemang och kärlek gav resultat då Dobby ökade i vikt och utvecklades som han skulle. Mamma Tamara kunde snart ta över hela mammarollen och idag behövs ingen stödmatning eller specialvård.

-Det var en osäker första tid men idag är Dobby en stor, kraftig unge och Tamara är som vanligt en jätteduktig mamma hälsar Anita Burkevica, veterinär på Parken Zoo.

Tamanduan, eller trädmyrsloken som den också kallas, hör till de håriga trögdjuren och tillhör familjen myrslokar. De har en väldigt liten mun utan tänder och slickar i sig maten som sedan krossas i svalget, matstrupen och magen. De ser väldigt dåligt men har ett väl utvecklat luktsinne. De sylvassa klorna kan användas för klättring och försvar men även för att bryta upp trädstammar och termitbon. De finns med på IUCNs rödlista över hotade arter på grund av jakt och hot mot deras livsmiljöer. Parken Zoo deltar i EAZAs bevarandeavelsprogram för arten och jobbar även med att sprida information om dem och andra djur.

Dobby går idag tillsammans med sin mamma men på sikt kommer han även få träffa sina syskon Maya och Hugo samt sin pappa Eduardo. Han har även äldre syskon, bland annat Hector och Lola, men dessa bor idag i andra djurparker där de hjälper till att säkra sin arts framtid.

Det finns goda möjligheter att se Dobby och hans familj i påsk när Parken har smygöppet den 13-17 april, innan säsongspremiären den 7:e maj.

För mer info

Louise Nilsberth, zoolärare 070-086 28 82
Louise.nilsberth@parkenzoo.se

Stor familjelycka i lejonflocken

2 februari 2017

Inte mindre än 4 nya små lejonungar busar omkring inne i lejonkulan med sin mamma Ishara på Parken Zoo i Eskilstuna. Ungarna, två honor och två hanar, föddes den 27 november 2016 och är snart stora nog att hänga med i de äldre lejonungarna Sunga och Narmadas tempo. Ungarna är ett viktigt tillskott till det bevarandeavelsprogram som finns för den hotade arten.

På Parken Zoo i Eskilstuna finns den enda lejonfamiljen i Sverige av den asiatiska underarten, asiatiskt lejon. I somras fick först Parken Zoo´s yngsta avelshona Chanda två ungar, nu har vi glädjen att meddela att även Chandas mamma Ishara har fått inte mindre än fyra stycken ungar. Ungarna föddes den 27 november 2016 och efter könsbestämning kunde vi konstatera att det är två hanar och två honor i kullen. Detta gör att vår lilla flock nu består av 9 individer. Det kommer minst sagt bli full fart i lejonhägnet under säsong 2017 säger Julia Johnsson som är rovdjursskötare och har varit med sen lejonungarna föddes. –Det är alltid roligt med djurungar, just nu känns det extra bra då det är så många ungar och de ser ut att må bra, vi har precis börjat släppa ut dem ur sin lejonkula en stund på dagen och de ser ut att trivas fortsätter Julia

Till påsk så har alla lejonintresserade möjlighet att få komma och titta på den stora familjen, då har parken lite smygpremiär för säsongen. Stor säsongspremiär blir det söndag den 7 maj!

Lejonen är det enda kattdjuret som lever i flock och där vuxna honor och hanar ser olika ut. De asiatiska lejonen är något mindre än de afrikanske lejonen och hanarnas man växer ner längre längst armbågarna. Det finns bara ca 500 individer av det asiatiska lejonet kvar i det vilda, vilket tack och lov är en ökning från inventeringen 2005 då det fanns uppskattningsvis 350 individer. Det låga individantalet och hotet mot deras miljö och art, i kombination med att de idag bara finns i ett område, gör att de räknas som starkt hotade enligt IUCN:s rödlista. Planer finns för att flytta individer till andra områden där de tidigare funnits för att öka deras chanser till fortsatt återhämtning och mindre sårbarhet.

De fyra ungarna har fått namnen Cambay (efter ett gammalt furstendömme i den indiska delstaten Gujarat), Sasan (efter ett område i naturreservatet Gir), Sher (som betyder lejon på hindi) och Sinha (som betyder lejon på gujarati). Namnen har alla en indisk anknytning då det är det enda landet där dessa lejon finns i idag. Då lejon stannar i sin flock i nästan 2 år så får vi njuta av dem länge än. Men redan nu registreras ungarna in i ett register för att bästa tänkbara hem ska hittas inom artens bevarandeavelsprogram. Bland annat Chandas syskon Gir och Khana, födda 2011, har tidigare flyttat från Parken Zoo till Cotswold respektive Jerusalem.

Kontakt:

Julia Johnsson 073-8671944, djurvårdare, avdelningen för rovdjur

Linn Lagerström 0702-48 41 87 zoolog

Fler blogginlägg
1 2 3 4 5 11