En hotad liten kejsare

18 augusti 2016

Kejsarsalamandern är en av världens 100 mest hotade arter* och är listad som akut hotad på IUCN´s röda lista. De har minskat drastiskt i antal de senaste åren och man tror att det nu finns färre än 1000 individer kvar i det vilda. De lever endast i ett 10 kvadratkilometer stort område runt tre stycken vattendrag i Lorestan, Iran.

Vintertid tillbringar de den mesta tiden på land, gömda under stenar och stockar. När det börjar bli vår och dags för parning söker de sig till vattnet.

Den största orsaken till att de minskar så mycket i antal är den illegala djurhandeln. Man samlar in vilda salamandrar och säljer dem på svarta marknaden som husdjur. Det har också lett till att det är brist på vuxna, könsmogna individer. Ett annat hot är att deras livsmiljö förstörs och försvinner- man samlar bland annat in mycket brännved runt om där de lever. Det, tillsammans med att regionen ofta drabbas av allvarlig torka gör att salamadrarna får det tufft. Invasiva karpfiskar som äter upp deras ägg och yngel samt fördämningar av vattendragen gör inte situationen lättare direkt.

Det är viktigt att ha ett avelsarbete ex-situ för denna art, som annars riskerar att utrotas inom en snar framtid. Det, tillsammans med lokala naturvårdsinsatser och en hårdare kontroll av den illegala handeln kan förhoppningsvis hjälpa arten att öka i antal igen.

Parken zoo har kejsarsalamandrar som inom en snar framtid kommer att visas i deras fina terrarium i ökenhuset.

 

* Enligt rapporten ”Priceless or worthless” framtagen av ZSL (Zoological Society of London).