Visste du att djurparker jobbar med bevarande?

6 oktober 2016

På djurparker jobbar man framför allt med djur på plats genom att informera om dem för våra besökare och följare samt genom att jobba tillsammans med andra djurparker i så kallade bevarandeavelsprogram. Detta arbete kallas ex citu vilket syftar till att djuren befinner sig på annan plats. Ibland kommer vi dock i kontakt med så kallade in situ arbeten, där djuren är på plats i det vilda i sin naturliga miljö. Dessa samarbeten är otroligt viktiga för båda parter och det är just genom samarbeten vi har en möjlighet att komma tillrätta med hoten som idag ligger till grund för arternas minskning.

Projektet Programa Amigas da Onca som är en del av den brasilianska forskar- och bevarandeorganisationen Pro Carnivoros är just ett sådant in situ arbete. Claudia Campos, som är doktor i biologi, leder projektet som syftar till att ta reda på mer om Jaguarer och pumors vandringsvägar, revir och levnadssett. De har bland annat jobbat med kamerafällor och hjälpt lokalbefolkning att bygga rovdjurssäkra inhägnader för tamdjur.

Projektet är baserat i Petrolina i Caatinga-biomen. Platsen där de jobbar i ligger fyra-fem timmars bilfärd sydväst om Petrolina, i ett område som kallas Boqueirão da Onça. Det är ett bergigt, torrt och förvånansvärt vilt område som är cirka 2-3 000 kvadratkilometer stort. Området är glesbefolkat, torrt och hela Caatinga-biomen tillhör Brasiliens fattigaste. Området är beklätt med låga träd, buskar och kaktusar och i vissa områden finns träd som är gröna året runt. I projektområdet finns en av de sista resterna av en jaguarpopulation kvar. Den finns där då området är svårtillgängligt och bergigt. Därför är det viktigt att den skyddas och kan tillåtas växa för att sprida sig till närliggande områden. Det är på förslag att göra området till nationalpark, vilket har diskuterats i staten Bahia där det ligger. Det diskuteras även kring möjligheten att anlägga vindkraftverk i området, vilket gör att arbetet med att kartlägga djurens liv blir än mer viktigt, för att förutse ett eventuellt vindkraftverks inverkan på djurlivet.

Under hösten kommer jaguarer och pumor förses med GPS-sändare. Ett syfte med detta är att se hur och var de rör sig. Ett vindkraftsbolag betalar därför organisationens huvudsakliga kostnader med veterinärer, GPS-sändare och arbetet med denna analys.

En annan dela av studien, som är fristående från den tidigare nämnda och som görs av Svensken Jonatan Borling, är att titta på bytesval hos Jaguar och Puma. Detta för att se hur stor predationen på tamdjur är och vart det sker för att man ska kunna hjälpa djurägarna att säkra sin boskap. Man kommer även titta på vilka vilda djur som rovdjuren jagar och om det finns ett behov av att skydda även dem från annan jakt och säkra deras naturliga miljöer.

Jonatan befinner sig för närvarande i Brasilien och uppdaterar oss om hur arbetet går när möjlighet ges. Om man vill följa hans arbete kan man gå in på hans blogg eller hålla ögonen öppna efter våra uppdateringar. Man kan även hjälpa Jonatan att genomföra sitt arbete, det gör man här.