Eldsalamander

Amfibier

Den vackra eldsalamandern lever i fuktiga skogar och är en mycket skygg liten varelse. Den gömmer sig ofta mellan stenar, stubbar och stockar. Eldsalamandern är ett mytomspunnet djur och förr trodde man till exempel att de levde i eld och att de hade magiska egenskaper. Egentligen finns det fyra olika arter av eldsalamandrar, var av vi på Parken Zoo har den så kallade ”vanliga eldsalamandern”.

De flesta reptiler och groddjur är ovipara, det vill säga de lägger ägg som kläcks utanför kroppen. Det finns dock några undantag där eldsalamandern är ett av dessa. Deras ägg kläcks inuti kroppen och honan föder utvecklade larver. Detta är en bra anpassning för att säkerställa att fukt och värme är optimala för äggets utveckling men kostar lite mer energi för honan.

Eldsalamandrar har som så många andra amfibier porer i huden som kan utsöndra ett giftigt sekret som försvar i hotfulla situationer. Dessa porer sitter hos eldsalamandern på ovansidan av ryggen utefter musklerna bredvid ryggraden. Det kan ses som vita droppar som utsöndras och smetas ut över skinnet. I extrema situationer kan giftet även sprutas på faran genom att musklerna kontraherar. Sekretet innehåller förutom proteiner och fetter även något som kallas alcaoider. Dessa kan i små doser användas vid läkemedelsframställning eller som droger men i större doser kan de leda till dödliga kramper hos till exempel en katt eller hund.

 

Fakta

Vetenskapligt namn Salamandra salamandra
Storlek 15–25 cm
Föda Insekter, spindlar, maskar och sniglar
Livslängd 15–20 år
Livsmiljö Lövskog
Utbredning Södra och centrala delarna av Europa

Taxonomi

Klass Groddjur (Amphibia)
Ordning Stjärtgroddjur (Urodela)
Familj Salamandrar (Salamandridae)
Art Eldsalamander (Salamandra salamandra)
Hotnivå, Livskraftig (Least concern)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.