Fossa

Afrikanska djur

Rovdjur

Fossan är Madagaskars största rovdjur. Den jagar oftast nattetid men är aktiv både på dagen och på natten. Vid första anblick ser den ut ungefär som en lång katt eller hund men faktum är att fossan inte alls är något kattdjur eller hunddjur utan tillhör en alldeles egen rovdjursfamilj som kallas Eupleridae (Madagaskarrovdjur). Honorna är lite mindre än hanarna och i naturen lever de oftast ensamma förutom när det är dags att leta upp en partner.

Fossan är en fantastiskt bra klättrare. Bakbenen är längre än frambenen vilket gör det lättare att hoppa mellan grenarna, och de anpassade tassarna ger dem väldigt bra grepp. Svansen, som är lika lång som resten av kroppen, ger dessutom fossan balans att kunna hoppa från gren till gren uppe bland trädkronorna.

Det fanns vid de senaste mätningarna av IUCN, 2016, mellan 2600-8600 vuxna fossor kvar i naturen och populationen fortsätter att minska i antal, främst på grund av skogsskövling. De som finns kvar lever i isolerade områden med stora svårigheter att ta sig till varandra. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet, EEP,  för att bevara arten.

CITES B

Fakta

Vetenskapligt namn Cryptoprocta ferox
Storlek 65–80 cm, mankhöjd: 35–40 cm
Vikt 5–10 kg
Föda Fåglar, reptiler och små däggdjur
Dräktighetstid ca 7 veckor
Antal ungar 2–4 per kull
Livslängd Upp till 20 år
Livsmiljö Skogsområden
Utbredning Madagaskar
Levnadssätt Ensamlevande

Taxonomi

Klass Däggdjur (Mammalia)
Ordning Rovdjur (Carnivora)
Familj Madagaskarrovdjur (Eupleridae)
Art Fossa (Cryptoprocta ferox)
Hotnivå, Sårbar (Vulnerable)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.