Kamel

Asiatiska djur

Hov- och klövdjur

Kameler kan bli över 2 meter höga och väga närmare 700kg. Deras stora ögon ramas in av långa tjocka ögonfransar, pälsen blir lång och tät på vintern och de är väl anpassade för att klara av det tuffa klimatet i Gobiöknen. På Parken Zoo bor den domesticerade kamelen men dess vilda släktingar hittar man i Kina och Mongoliet. De är dagaktiva och ägnar en stor del av sin vakna tid till att leta mat

Kameler är väl anpassade till att leva i torra klimat. De kan exempelvis dricka över 50 liter vatten vid ett enda tillfälle för att fylla på förlorade reserver och deras avföring är torr samtidigt som de producerar små mängder urin. De vilda djuren klarar även av att dricka saltvatten, vilket är unikt bland däggdjuren, och de kan även växla i kroppstemperatur för att undvika att svettas. Däremot lagrar de inte vatten i pucklarna som många tror, utan de fungerar som en fettreserv. Kamelens tår är sammanlänkade av en bred sula som underlättar när Kamelen rör sig i sand och de långa ögonfransarna skyddar ögonen mot flygande sand. De vilda kamelerna är tyvärr ett av de mest hotade däggdjuren i världen, främst på grund av jakt för kött och sport men även på grund av fragmentering av deras hemområden och hybridisering med den tama kamelen. Behovet av skyddade områden är stort.

Fakta

Vetenskapligt namn Camelus ferus
Storlek 180-230cm hög
Vikt 450-700kg
Föda gräs och blad
Dräktighetstid 13-13,5 månader
Antal ungar en per kull
Livslängd 25-35 år
Livsmiljö ökenområden
Utbredning nord-västra Kina och Mongoliet
Levnadssätt lever i hjordar
Hotnivå, Akut hotad (Critically endangered)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.