Sandkatt

Afrikanska djur

Kattdjur

Rovdjur

Sandkatten är en liten katt som är väl anpassad till de extrema förhållanden som råder i ökenområden. Den tjocka pälsen skyddar den mot både kalla och varma temperaturer. Undersidan av sandkatternas tassar är dessutom täckta av päls vilket underlättar deras rörelse över sanden. Generellt är sandkatten främst aktiv på natten, och dagarna tillbringar den i hålor, under buskar eller i klippskrevor. Sandkatten är känd för att gräva mycket bra, vilket är ovanligt bland kattdjur. I öknen är det ont om vatten. Sandkatten får i sig den vätska den behöver genom sina byten och behöver därför inte dricka något extra vatten. Sandkattens ogästvänliga livsmiljö och nattliga vanor gör att den är mycket svår att upptäcka och man vet än idag väldigt lite om hur de lever i naturen. Det största hotet mot sandkatten är att den jagas för pälsens skull. Dessutom försvinner sandkatternas livsmiljö när människan avverkar skog med följdeffekten att ofruktsam öken breder ut sig och sandkattens bytesdjur minskar i antal. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av sandkatten.

Fakta

Vetenskapligt namn Felis margarita
Storlek 40–55 cm
Vikt 2-3,5 kg
Föda Små däggdjur, fåglar, reptiler och insekter
Dräktighetstid 59–65 dygn
Antal ungar 2-4 st
Livslängd Upp till 13 år
Livsmiljö Sand- och stenöken
Utbredning Norra Afrika och sydvästra Asien
Levnadssätt Ensamlevande
Hotnivå, Livskraftig (Least concern)

Erbjudanden och nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Här tipsar vi om vad som händer i Parken under året.