Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Bevarande på Madagaskar

13 maj 2015

Igår var vår zoolog Jennie på styrelsemöte för organisationen AEECL som arbetar med bevarandearbete in situ på Madagaskar.

AEECL består av ett antal europeiska djurparker som har gått ihop för att med gemensamma krafter bevara de utrotningshotade lemurerna på Madagaskar. På deras hemsida och facebook-sida kan du följa arbetet och så gå gärna in och gilla!

Våra fossor, strålsköldpaddor, alaotrlemurer, väsande kackerlackor och rödbukade lemurer kommer alla från Madagaskar.

Tillökning hos de sydamerikanska jätteuttrarna

29 april 2015

Den 16 februari fick våra jätteuttrar tillökning. Vår avelshona Alua fick två små valpar som har varit pigga och starka och som utvecklas i snabb takt. Just nu pågår simträningen för fullt i utterhägnet och till sin hjälp har Alua avelshanen och pappan till ungarna, Yumbo. Även deras tidigare unge, Xingu (född 9/9-2013), finns kvar i familjegruppen och får nu lära sig av sina föräldrar hur man tar hand om ungar. Den sydamerikanske jätteuttern är kategoriserad som starkt hotad (EN) enligt IUCNs rödlista och arten befaras minska med 50 % de kommande 20 åren. I dagsläget uppskattas den vilda populationen omfatta 1000-5000 individer (IUCN, 2006) och det finns runt 120 individer i djurparker. Ungarna i Parken Zoo är därmed ett viktigt tillskott till projektet för att säkra sin arts framtid.

Mohio har blivit storebror!

12 mars 2015

De vitkindade gibbonerna Malou och Trom har blivit föräldrar för andra gången. Den 19 februari kom den lille till världen och allt har gått bra. Malou, som blir 13 år i år, är en väldigt duktig och lugn mamma och även den snart 20-åriga pappan Trom visar affekt mot ungen som nu i början endast hänger sig fast på mammans mage där den har både mat och värme nära till hands. Ungarna har samma färg som mamman när de föds för att de ska smälta in i mammans päls och inte synas för bland annat rovdjur. Runt 6 månaders ålder ändrar de färg och blir svarta i pälsen. Hanar förblir därefter svarta med vita kinder medan honor återigen ändrar färg när de blir könsmogna och blir vit-beiga med en svart fläck på huvudet.

Avelsparet har sedan innan ungen Mohio som blir tre å den 4 april. Storebror är väldigt nyfiken på sitt småsyskon och vill gärna undersöka och titta närmare. Mamma låter honom komma nära men säger ifrån om han blir för hårdhänt.
Gibboner har ett lustigt utseende. De har en kropp som är anpassad till att leva uppe bland trädtoppar och har extremt långa armar och rörliga leder som gör att de är riktiga hejare på att svinga sig mellan grenarna. På parken Zoo bor även de vithandade gibbonerna Tarzan, Jane, Korak och Chili som tillhör en annan art.

De vitkindade gibbonerna är akut hotade och minskar i antal i Laos och Vietnam där de har sina naturliga habitat, främst pga. av skogsskövling som sker till förmån för jordbruk och timmer men även pga av jakt för köttets skull, traditionella mediciner eller som en del i illegal handel. Tidigare har de även funnit i Kina men då man inte sett några individer sedan 1990 misstänker man att de är utrotade där. Ett tips till alla är att undvika det vegetabiliska fettet palmolja som vi använder oss mycket av i Sverige och som drabbar gibbonerna hårt. Vitkindad gibbon ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter.

Här hittar ni ett reportage från Ekuriren som var och hälsade på nykomlingen.

Hoppet stiger för amurleoparden

25 februari 2015

Amurleoparden, som är en av världens mest hotade kattdjur, har fördubblats i antal! Den är fortfarande akut hotad men med hjälp av kamerafällor har man nu hittat 57 individer jämfört med 30 stycken år 2007 i Land of the Leopard National Park i Ryssland samt ett fåtal individer i närliggande områden i Kina.

Reintroduktion av individer från djurparker ligger nära till hands och förberedelser för detta pågår nu. Tanken är att amurleoparderna ska introduceras i ett naturreservat där de utrotas för 30 år sedan i Amurdalen i sydöstra Ryssland. Inom projektet räknar man med att kunna öka till 80 individer inom 15-20 år vilket bådar gott med de senaste siffrorna. Mer om detta kan ni läsa här.

För mer information om projektet besök ALTA eller Världsnaturfonden.

Amurleoparden ingår i det Europeiska avelsprogrammet för bevarandet av hotade arter och finns i Sverige på Parken Zoo och Nordens Ark. Hos oss bor avelsparet Boris och Takara som fick sin första unge, Olga, den 21 juni förra året.

Biodiversity is us

20 februari 2015

Biodiversity is us är en kampanj inom den internationella djurparksföreningen (WAZA) som syftar till att hjälpa oss människor att förstå vikten av biologisk mångfald. Djurparker och akvarium anslutna till WAZA har över 700 miljoner besökare varje år. Det är 700 miljoner människor som kan göra skillnad! Med hjälp av filmer, forum i sociala medier såsom facebook, twitter och instagram, appar etc inspirerar kampanjen till handling genom att visa hur vi är sammankopplade och en del av den biologiska mångfalden samt vad vi faktiskt kan göra själva för att bevara den. Biodiversity is us kan ni följa här:

App Biodiversityisus IOS: https://itunes.apple.com/us/app/biodi…
App Biodiveristyisus Android:https://play.google.com/store/apps/de…
Facebook: https://www.facebook.com/BioDiversity…
Twitter: https://twitter.com/BioDivUs
Instagram: @biodiversityisus

Vi siktar mot ekologiskt och palmoljefritt!

30 januari 2015

I och med att alla kök och restauranger inom Eskilstuna kommun ska KRAV-certifieras och därmed även våra restauranger så hölls igår en utbildning för alla fast personal i Parken Zoo om just ekologisk livsmedelsproduktion och vad det innebär.

Vår målsättning är att alla restauranger ska krav-certifieras och under 2015 börjar vi med två av våra restauranger. Vi har även tagit bort all palmolja från maten och letar mer miljövänliga alternativ även för glass, godis och fikabröd.

Det finns hur mycket som helst att skriva om ekologisk produktion men vi börjar med att tipsa om tre bra korta filmer som Svenska naturskyddsföreningen har gjort:

Premiärtur för Pandora

21 januari 2015

Nu har grimträningen med Pandora börjat och igår hade hon sin premiärtur i parken tillsammans med de rutinerade alpackorna Adina och Bosse, deras djurvårdare Tina och vår praktikelev Alexandra från Kvinnerstaskolan. Pandora, som blir 6 månader gammal på måndag, klarade det hela galant. Alpackorna brukar tycka om att ta promenader i parken och kika på alla djur och besökare!

”Stig-Helmer”

8 januari 2015

De asiatiska lejonhonorna Sarla, Ishara och Chanda har fått en ny medlem i sin flock. Damerna, som gått utan hane under en tid, fick i november sällskap av hanen Aslan som flyttat till Eskilstuna från Budapest. Efter att Aslan lärt känna sitt nya hem fick han först träffa Ishara under en tid, därefter Isharas dotter Chanda och till sist även den äldre honan Sarla. Introduktion har gått väldigt bra och nu går de tillsammans alla fyra.

Aslan, som fyller 2 år dagen efter alla hjärtans dag, är fortfarande ung och har inte fått en fullväxt man ännu. Just nu påminner han mer om ”Stig-Helmer” med sin karaktäristiska tofs på huvudet. Det ska bli spännande att se om den blir kvar.

Djurens dag

3 oktober 2014

Imorgon den 4 oktober är det ”Djurens dag” där djurens situation och välmående uppmärksammas över hela världen. Tills dess får ni njuta av lite fredagsmysbilder på trädleoparden Tezupr med sina ungar Li och Tezz och sin hona Kailin samt av amurleoparden Olga med mamma Takara.

Flyttdags

12 september 2014

I måndags morse startade ett nytt kapitel för två av våra manvargsungar och jättemyrsloken Tor. Alla har blivit så stora att det blivit dags att lämna sina föräldrar, flytta hemifrån och bilda egna familjer på nya djurparker. Både manvargarna och jättemyrsloken ingår i EEP-projekt, d.v.s. den europeiska djurparksföreningens program för bevarande av hotade arter.

Manvargshonorna flyttade till Stuttgart Zoo i Tyskland och myrsloken Tor flyttade till Martinique Zoo som ligger på den franska ön Martinique i Västindien där han ska gå tillsammans med sin nya hona Denise.

Vi har fått en första rapport från båda parkerna och allt har gått jättebra. Vi önskar dem all lycka till i sina nya hem!

Fler blogginlägg
1 7 8 9 10 11 12