Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

Den leriga draken

20 juni 2018

I veckan flyttade en av våra fossor, Solano, och en av våra kinesiska alligatorer, Huang, till ett Zoo i Tyskland som en del i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för att bevara hotade arter. Samma dag flyttade även några av våra egyptiska landsköldpaddor till Barcelona och Edingburgh.

Det ser riktigt illa ut för den kinesiska alligatorn i det vilda då man uppskattar att det enbart finns mellan 130-150 individer kvar i Yangtzefloden i östra Kina.

Men, det finns hopp. Inom det europeiska bevarandeprojektet finns 49 alligatorer på 15 olika institutioner i Europa och även i Kina pågår bevarandeavel där det finns planer på att sätta ut parkfödda alligatorer i tre nya provinser. I Kina är den vackra alligatorn känd som ”Tu Long” som betyder lerig drake och associeras ofta med den mytomspunna kinesiska draken.

Våra alligatorer kom till Parken Zoo 2012 efter att de beslagtagits av de holländska myndigheterna. Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp och innefattar miljontals växter och djur från tusentals arter och är en stor bidragande faktor till arter riskerar att utrotas helt från det vilda.

Den illegala handeln finns även nära oss. Under våren har hundratals reptiler beslagtagits i södra Sverige och så sent som förra veckan gjordes ett nytt beslag. Du kan själv vara med och bekämpa den illegala handeln genom att inte låta dig fotograferas med vilda djur eller köpa souvenirer som innehåller delar från djur när du är ute och reser, samt stötta organisationer som arbetar med att bevara hotade arter och deras livsmiljöer.

. Kvar på parken bor avelsparet Chen och Mingmei som ni kan se i vår regnskogsanläggning AmaZOOnas.

Världsmiljödagen

5 juni 2018

Idag på världsmiljödagen, grundad av FN, är temat plast och de stora miljöproblem plasten skapar. Plast är en av de stora utmaningarna för vår miljö och statistiken visar att de kommer att finnas mer plast i haven än fisk år 2050 om inget görs.

Varje år når 8 miljoner ton plast våra hav och hotar det marina livet och dess befolkning och förstör våra naturliga ekosystem.

Tillsammans kan vi bromsa denna utveckling, genom att skapa en medvetenhet och göra aktiva val som gynnar en hållbar framtid. Vi kan alla hjälpas åt genom att minska mängden avfall, undvika engångsartiklar och plastartiklar i den mån vi kan, återvinna och konsumera mindre och på ett mer hållbart sätt. Här hittar du fler tips på vad just du kan bidra med: https://www.parkenzoo.se/bevarande/engagera-dig/.

Hjälp oss att sprida detta viktiga budskap och dela med dig om vad du gör för att minska mängden plats. Använd gärna de globala hashtaggarna #BeatPlasticPollution #WorldEnvironmentDay

Bild tagen från Naturskyddsföreningen.

Parken Zoos år 2017

9 maj 2018

I väntan på säsongspremiären blickar vi tillbaka på en del av allt spännande som hände under 2017.

Tack så otroligt mycket, ni är guld värda!

8 maj 2018

Flera medier har nu uppmärksammat alla er som är med och bidrar i kampen för att rädda de beslagtagna strålsköldpaddorna. Tack så otroligt mycket, ni är guld värda! Fortsätt att bidra, sprida detta och skänka en slant genom att swisha direkt till Parken Zoo på 123 083 82 35 så är ni även med i utlottningen av en specialvisning.

I helgen intervjuades vår zoolog, som även är artkoordinator för den europeiska djurparksföreningens bevarandeprojekt för strålsköldpadda, i p4 extra. Intervjun kan ni höra här!  (1:12:33 in i programmet från 6/5).

Linn Lagerström, zoolog på Parken Zoo och artkoordinator för den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av strålsköldpadda.

Här hittar ni artikeln i Aftonbladet.

 

Hjälp oss rädda livet på de akut hotade beslagtagna sköldpaddorna – få chansen till ett personligt möte med våra jättesköldpaddor!

16 april 2018

Vi vänder oss till våra följare där ute och ber ödmjukast om hjälp! Under tisdagen förra veckan (10 april) gjordes ett av det största beslaget någonsin av hotade djur som en del av den illegala handeln. Det var närmare 11 000 individer av den akut hotade arten strålsköldpadda som påträffades i ett hus i Toliara på sydvästra Madagaskar. Hundratals sköldpaddor har redan dött av uttorkning, näringsbrist och sjukdomar. I lördags var 9 760 sköldpaddor fortfarande vid liv och krafter världen över förenas nu för att hjälpa till att rädda livet på dessa vackra, karismatiska och akut hotade individerna.

Vi vänder oss till våra följare där ute och ber ödmjukast om hjälp att hjälpa. Det går att skänka pengar direkt till organisationen TSA men för att göra det lite enklare för er går det bra att swisha direkt till Parken Zoo på 123 083 82 35. Märk betalningen med ”Bidrag strålsköldpadda” så betalar vi in en gemensam stöttning från alla er <3 Alla fina människor där ute som går ihop och bidrar är med i en utlottning att få komma och träffa våra egna strålsköldpaddor och även våra jättesköldpaddor Tank och Matteus. Alla bidrag är viktiga, små som stora! Utlottningen pågår till och med den 15 maj 2018. Hjälp oss även genom att sprida detta till så många som möjligt.

Parken Zoo är stamboksförare och koordinerar den europeiska djurparksorganisationens (EAZAs) bevarandeavelsprogrammet för den akut hotade arten. Fyra av Parken Zoos strålsköldpaddor kom hit 2013 efter ett stort tullbeslag i Hong Kong. Mer information om strålsköldpaddan hittar ni här.

För att donera direkt till TSA vänligen besök denna sida.

Här finns ett filmklipp från beslaget.

Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp och innefattar miljontal växter och djur från tusentals arter. Mer information om den illegala handeln hittar ni här:

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Handel/

http://www.traffic.org/trade/

https://www.cites.org/

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/illegal-handel/1122930-illegal-handel

Ännu ett bevarandeavelsprogram med tillökning

16 april 2018

I mitten av mars fick vår sandkattshona Ramella ungar. Sandkatten är ett av de många bevarandeavelsprogrammen som djurparker bedriver och även en av de få arterna där hotstatusen faktiskt har minskat, något som vi är fantastiskt glada över. Vi har varit med och stöttat den lokala organisationen ”Sand cat Sahara research team” som arbetar med att kartlägga den vilda sandkattspopulationen och deras beteende. 2017 lyckades gruppen filma vilda sandkattsungar, vilket troligen inte gjorts någonsin tidigare. Vill du läsa mer eller bidra, besök organisationen Panthera.

Här kan ni se filmen på de vilda sandkattsungarna. 

För fler bilder besök våra sociala medier instagram @parkenzooeskilstuna och facebook.

Brev från Madagaskar

7 april 2018

I veckan fick vi brev från AEECL, en organisation som vi är med och stöttar, som arbetar på plats för att bevara de hotade lemurerna på Madagaskar. De berättade att de byggt en skola under 2017 tack vare de bidrag som kommit in och att de kommer att bygga en även under 2018. De berättade också att deras ekoturismprogram fortsätter att utvecklas och att det finns ett stort intresse från de lokala samhällena att engagera sig. Det är alltid lika roligt med positiva nyheter från våra samarbetspartners som arbetar på plats i det vilda. På Parken Zoo bor fyra olika arter av lemurer varav två är akut hotade, en starkt hotad och den fjärde sårbar. Dessa arter ingår i djurparkers bevarandeavelsprogram för att inte riskera att utrotas helt.

 

 

 

En alla hjärtans dag – bebis!

3 april 2018

På självaste alla hjärtans dag fick vi tillökning hos de akut hotade vitkindade gibbonerna. Det är Malou och Trom som blivit föräldrar för tredje gången. I familjen sen tidigare finns även storasyskonen Mohio 6 år samt Spike 3 år. Malou är en väldigt lugn och trygg mamma och kommer gärna fram och visar upp sin unge som än så länge hela tiden hänger sig fast runt magen. Hos de vitkindade gibbonerna är honorna ljusa i färgen medan hanarna är svarta. Alla ungar föds med samma färg som honan så att de lätt kan smälta in i pälsen på henne och därmed undvika faror. När de är runt året gamla blir de svarta i pälsen för att sedan ändra färg igen, om de är honor, när de blir könsmogna. Gibboner är kända för sin fantastiska förmåga att klättra och svinga sig i träden. Tyvärr drabbas de hårt av framförallt skogsskövling p.g.a. den stora efterfrågan på palmolja, något som även vi i Sverige är stora konsumenter av. För att ta reda på vad just du kan hjälpa till och bida med, kika in här!

Den sista av sitt slag

20 mars 2018

Den sista nordliga vita noshörningshanen avled igår, den 19 mars 2018, i naturvårdsparken Ol Pejeta, Kenya. Han blev 45 år och avled av åldersrelaterade orsaker. Nu finns enbart två individer kvar av denna underart, även dem i Ol Pejeta, och den nordliga vita noshörningen räknas som utdöd i det vilda (extinct in the wild) enligt IUCN. Det finns idag 33 kända arter som kategoriseras som ”extinct in the wild”.

”Extinct in the wild” innebär att inga kända individer finns kvar i det vilda, att alla levande djur finns i människans vård. IUCN (International Union for Conservation of Nature) har en så kallad rödlista där man utvärderar olika arters chanser till överlevnad baserat på uppskattat individantal, om antalet ökar eller minskar och hur antalet förväntas förändras framåt mm. Alla utvärderade arter tilldelas en av åtta kategorier som finns på denna lista. På vår hemsida kan ni se hur just våra djur har kategoriserats.

Djurparker bidrar till bevarandet av våra arter genom forskning och utbildning men även genom olika bevarandeavelsprojekt och stöttande av bevarandeåtgärder i det vilda. I den senaste sammanställningen av rödlistan hade 69 arter hämtat sig så pass att de fått en sänkt hotstatus. För en fjärdedel av dessa ryggradsdjur har avel i djurparker och akvarier varit en bidragande faktor till detta. Möjligheten att föda upp utrotningshotade arter och släppa ut individer i det vilda igen finns och görs i viss utsträckning. Exempel på detta är europeisk bison, arabisk oryx och przewalski´s häst. Ni kan läsa mer om dessa projekt och andra här. 35 arter på Parken Zoo ingår i ett bevarandeavelsprogram och vi är även med och stöttar ett flertal projekt i det vilda. Mer om dessa kan ni läsa här.

Hur ska det gå för den nordliga vita noshörningen? Tack vare forskning och modern teknologi finns det ändå hopp. Man planerar att plocka ut ägg från de två honorna som finns kvar och befrukta dessa på konstgjord väg med sperma som man sedan tidigare samlat från hanar inom arten. De befruktade äggen planerar man sedan att sätta in i honor av den sydliga vita noshörningen som då kommer att agera som surrogatmammor till kalvarna. Hur det går får framtiden utvisa men vi hoppas att vi redan idag kan lära oss av detta.

Att hushålla med jordens resurser, ta ansvar för sina dagliga aktiviteter och dess inverkan på miljön samt att aldrig köpa produkter från hotade arter eller deras levnadsmiljöer, är en förutsättning för att arter som noshörning, tiger, lejon, leoparder och många fler med dem ska finnas kvar så framtida generationer kan se dem. Att vår jord mår bra är dessutom en förutsättning även för oss människor och vårat välmående.

Att tänka på i påsk!

12 mars 2018

Nu är det inte alls långt kvar till påsk och som alltid finns det en del att tänka på. Vi som konsumenter har stora möjligheter att påverka och göra bra val för djuren och miljöns bästa. Här kommer lite tips:

Skippa påskfjädrarna!
De klassiska påskfjädrarna som finns i handeln är en riktig miljöbov! De kommer huvudsakligen från kalkoner uppfödda i USA, därifrån fraktas de till Kina för att färgas och få ståltråd, och sedan reser de den långa vägen till Sverige.

Det är svårt att kontrollera exakt var fjädrarna kommer ifrån, men ibland plockas fjädrarna av levande fåglar, men även som en biprodukt av redan slaktade kalkoner. Risken finns att dessa kalkoner har haft ett liv i trånga utrymmen, med näbben och klorna avklippta, för att inte kunna bråka med de andra kalkonerna.

Det finns fjädrar i både papper och syntet – men varför inte pyssla ert egna påskpynt? Tex kan man ta ett trasigt tyg, måla det i vackra färger, klippa remsor och sen knyta fast det i påskriset. Snyggt och miljövänligt!

Kolla vad ditt påskgodis innehåller!
Många godissorter innehåller palmolja vilket är förödande för djuren och miljön. De djurarter som lever i områden där palmoljeplantagen breder ut sig har svårt att klara sig och många av dem riskerar att dö ut, exempelvis sumatratigern, fiskarkatten och gibbonerna. Arter som vi värnar om här på Parken Zoo. Sätt press på din handlare och fråga efter palmoljefritt påskgodis!

Välj ägg medvetet!
Det finns olika märkningar på äggkartongerna beroende på vilket liv hönsen har levt.

Inredda burar – hönsen lever i burar med sittpinne och sandbad.

Frigående inomhus – hönsen går fritt inomhus, men går inte ut.

Frigående utomhus – hönsen går fritt inomhus och utomhus.

Ekologisk – hönsen går fritt inomhus och utomhus, de har större utrymme per höna än i de andra systemen samt får ekologiskt, obesprutat foder.

 

Fler blogginlägg
1 2 3 11