Blogg

Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.

World Wildlife Day

3 mars 2019

Idag, den 3 mars, är det World Wildlife Day, en dag som uppmärksammas internationellt där människor världen över går samman för att hylla och skapa en medvetenhet kring jordens vilda fauna och flora. Årets tema är livet under ytan men eftersom vi inte har så många vattenlevande djur tänkte vi fokusera lite extra på våra akut hotade sumatratigrar.

Det är faktiskt så att toppredatorer, alltså de djur som är högst upp i näringskedjan, påverkar även vatten i slutändan. Rovdjuren spelar en mycket viktig roll i ett ekosystem. De gör så att bytespopulationerna inte blir för många och i sin tur äter upp för mycket av det som bytesdjuren äter. Men rovdjuren påverkar på många fler sätt än att bara hålla antalet bytesdjur och mindre rovdjur nere. Enbart själva närvaron av rovdjur i ett område gör att bytesdjuren förändrar sitt beteende, morfologi (form och uppbyggnad) och val av habitat (levnadsmiljö). De här gör att rovdjuren även påverkar hela växtligheten både på land och i vatten och gynnar många andra arter. Rovdjur som håller nere antalet stora växtätare motverkar också växthuseffekten och klimatförändringarna på jorden.

Tillsammans med barnen från Gredby förskola, som besöker oss varje månad, har vi skapat ett konstverk inspirerat av en tidigare World Wildlife Day poster-vinnare. Barnen har gjort handavtryck i olika färger. Varje finger motsvarar en sumatratiger som finns kvar i det vilda (400-500 st).

Varje finger på de svarta handavtrycken motsvarar en tiger som skjuts årligen (50 st).

Parken Zoos tigrar heter Wayan, Bagus, Keisha och Tenga och de ingår i ett bevarandeprogram för hotade arter.

 

Vi har fortfarande chansen att tillsammans rädda världens arter!

6 november 2018

Bild: https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/living-planet-report/1672817-living-planet-report-2018-mangden-vilda-ryggradsdjur-har-minskat-med-60-procent-pa-44-ar

Den 30e oktober lanserade WWF sin Living Planet Report 2018 som visar att populationsstorleken hos ryggradsdjuren har minskat med 60% sedan 1970. Det är en oroväckande trend som vi måste vända nu om våra däggdjur, reptiler, fiskar, kräldjur och fåglar ska finnas kvar i framtiden.

Arter och ekosystem, den så kallade biologiska mångfalden, är viktig för oss människor då den ger oss många ekosystemtjänster, bland annat vår möjlighet till försörjning. Jordbruk, skogsbruk, fiske, jakt, energiproduktion, transporter, gruvdrift och infrastruktur kan leda till hot som förlust av levnadsmiljöer, överexploatering, klimatförändringar, föroreningar och främmande arter.

 

Det finns hopp!
Detta innebär att vi genom vår konsumtion av varor och tjänster kan påverka vilken inverkan vi har på jorden. Det är i de små vardagliga valen, som t.ex vad du väljer att äta, som du kan göra som störst skillnad. För konkreta tips, titta här.

”Today, we still have a choice. We can be the founders of a global movement that changed our relationship with the planet, that saw us secure a future for all life on Earth, including our own. Or we can be the generation that had its chance and failed to act; that let Earth slip away. The choice is ours. Together we can make it happen for nature and for people.
– Marco Lambertini    ”

RED PANDA NETWORK

11 september 2018

Lördagen den 15 september, är det den internationella dagen för röd panda, där vi uppmärksammar arten och de hot den står inför, lite extra. Vi är med och stöttar organisationen Red Panda Network. Organisationen arbetar för att skydda och bevara de vilda röda pandorna och deras livsmiljö genom utbildning och bemyndigande av lokala samhällen. Pandans livsmiljö i Himalaya är ett av de områden med störst biologisk mångfald i världen. Det är hem för många unika och hotade arter inklusive snöleoparder,  trädleoparder, asiatiska vildhundar och röda pandor. Den röda pandan har identifierats som en indikator och paraplyarter i denna ekoregion. Sedan 2007 har RPN arbetat för att skydda området och även framgångsrikt utökat programmet till centrala och västra Nepal och Bhutan. Framöver kommer RPN att duplicera insatserna i alla länder i röda pandaområdet, inklusive Indien, Kina och Myanmar. Vill du också bidra, eller läsa mer, besök redpandanetwok.org

För att bevara hotade djurarter, och hindra dem från att dö ut, krävs insatser på flera håll i kedjan. I djurparken kan vi bidra med avelsarbete och forskning för att skapa en genbank och samtidigt lära oss mer om artens beteenden och behov. Bevarandearbete i djurparker benämns ex-situ, vilket betyder att arbetet bedrivs på annan plats än i djurartens hemområde. Det görs även bevarandeåtgärder in-situ, alltså på plats i området där arten lever eller har levt tidigare. Vi på Parken Zoo bidrar till flera sådana projekt varav Red Panda Network är ett av dem.

Bomullshuvudtamarinens dag den 15 augusti

15 augusti 2018

Denna fantastiska och underbart söta lilla apa lever i Colombias regnskogar och tillhör kloaporna. På grund av människans framfart så förstörs miljöerna som djuren lever i och bomullshuvudtamarinen är idag en akut hotad art. De har minskat i antal med 80% de senaste 18 åren och idag finns enbart omkring 2000 könsmogna individer kvar.

Parken Zoo deltar i bevarandearbetet för bomullshuvudtamarinerna dels genom medverkan i det europeiska bevarandeavelsprogrammet men även genom att stötta projekten Cotton-top Tamarin Conservation Club samt Proyecto Titì som jobbar med arten på plats i det vilda. Sedan starten 1985 har Proyecto Titì varit engagerade i att öka allmänhetens medvetenhet om situationen för bomullshuvudtamarinen genom en rad olika projekt som invilverar många individer och organisationer. Firandet av bomullshuvudtamarinens dag är en del av detta arbete och är en dag för festligheter i Colombia. 2018 har bomullshuvudtamarinen även varit maskot i 23rd Central American and Caribbean Games för att ytterligare uppmärksamma denna lilla apa.

Här hos oss på Parken Zoo firades dagen med glass och godis passande en liten apa, det vill säga vindruvor och frusen fruktsmet.

Läs mer om dagen här.

Läs mer om arten här.

 

Internationella trädleoparddagen den 4e Augusti

3 augusti 2018

För första gången någonsin så anordnas den internationella trädleoparddagen. Vi på Parken Zoo deltar givetvis för att ge dessa vackra och ovanliga varelser lite extra uppmärksamhet. Detta behövs framför allt på grund av hoten mot trädleoparderna som bidragit till att arten minskat med 30% de senaste tre generationerna. Detta på grund av skogsskövling och andra mänskliga aktiviteter som förstör djurens miljöer som de bor i. De populationer som finns kvar idag är ofta isolerade från varandra vilket försvårar det genetiska utbytet och ytterligare hotar deras överlevnad.

Så, vad kan man göra för att hjälpa dem? Framför allt bör man undvika eller helst helt utesluta att köpa jätteräkor och produkter som innehåller palmolja. Att dessutom undvika produkter gjorda av regnskogsträd som teak och mahogny hjälper också till. Vi konsumenter har tillsammans stor makt över vad som säljs i affärerna. Mer tips hittar du här.

Vad gör Parken Zoo för arten? Dels informerar vi om hoten och om vad man kan göra för att hjälpa dem och andra djur. Parken Zoo deltar även i det europeiska bevarandeavelsprogrammet för trädleoparder och samarbetar med andra hållare av trädleoparder. Den 25 Juli i år så flyttade två av de ungar som fötts upp hos oss. Det var två systrar som föddes 2014 som nu åkte till Wroclaw Zoo i Polen och som där ska ingå i avelsprojektet.

Om du vill läsa mer om trädleoparder så hittar du det här.

Den leriga draken

20 juni 2018

I veckan flyttade en av våra fossor, Solano, och en av våra kinesiska alligatorer, Huang, till ett Zoo i Tyskland som en del i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för att bevara hotade arter. Samma dag flyttade även några av våra egyptiska landsköldpaddor till Barcelona och Edingburgh.

Det ser riktigt illa ut för den kinesiska alligatorn i det vilda då man uppskattar att det enbart finns mellan 130-150 individer kvar i Yangtzefloden i östra Kina.

Men, det finns hopp. Inom det europeiska bevarandeprojektet finns 49 alligatorer på 15 olika institutioner i Europa och även i Kina pågår bevarandeavel där det finns planer på att sätta ut parkfödda alligatorer i tre nya provinser. I Kina är den vackra alligatorn känd som ”Tu Long” som betyder lerig drake och associeras ofta med den mytomspunna kinesiska draken.

Våra alligatorer kom till Parken Zoo 2012 efter att de beslagtagits av de holländska myndigheterna. Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp och innefattar miljontals växter och djur från tusentals arter och är en stor bidragande faktor till arter riskerar att utrotas helt från det vilda.

Den illegala handeln finns även nära oss. Under våren har hundratals reptiler beslagtagits i södra Sverige och så sent som förra veckan gjordes ett nytt beslag. Du kan själv vara med och bekämpa den illegala handeln genom att inte låta dig fotograferas med vilda djur eller köpa souvenirer som innehåller delar från djur när du är ute och reser, samt stötta organisationer som arbetar med att bevara hotade arter och deras livsmiljöer.

. Kvar på parken bor avelsparet Chen och Mingmei som ni kan se i vår regnskogsanläggning AmaZOOnas.

Världsmiljödagen

5 juni 2018

Idag på världsmiljödagen, grundad av FN, är temat plast och de stora miljöproblem plasten skapar. Plast är en av de stora utmaningarna för vår miljö och statistiken visar att de kommer att finnas mer plast i haven än fisk år 2050 om inget görs.

Varje år når 8 miljoner ton plast våra hav och hotar det marina livet och dess befolkning och förstör våra naturliga ekosystem.

Tillsammans kan vi bromsa denna utveckling, genom att skapa en medvetenhet och göra aktiva val som gynnar en hållbar framtid. Vi kan alla hjälpas åt genom att minska mängden avfall, undvika engångsartiklar och plastartiklar i den mån vi kan, återvinna och konsumera mindre och på ett mer hållbart sätt. Här hittar du fler tips på vad just du kan bidra med: https://www.parkenzoo.se/bevarande/engagera-dig/.

Hjälp oss att sprida detta viktiga budskap och dela med dig om vad du gör för att minska mängden plats. Använd gärna de globala hashtaggarna #BeatPlasticPollution #WorldEnvironmentDay

Bild tagen från Naturskyddsföreningen.

Parken Zoos år 2017

9 maj 2018

I väntan på säsongspremiären blickar vi tillbaka på en del av allt spännande som hände under 2017.

Tack så otroligt mycket, ni är guld värda!

8 maj 2018

Flera medier har nu uppmärksammat alla er som är med och bidrar i kampen för att rädda de beslagtagna strålsköldpaddorna. Tack så otroligt mycket, ni är guld värda! Fortsätt att bidra, sprida detta och skänka en slant genom att swisha direkt till Parken Zoo på 123 083 82 35 så är ni även med i utlottningen av en specialvisning.

I helgen intervjuades vår zoolog, som även är artkoordinator för den europeiska djurparksföreningens bevarandeprojekt för strålsköldpadda, i p4 extra. Intervjun kan ni höra här!  (1:12:33 in i programmet från 6/5).

Linn Lagerström, zoolog på Parken Zoo och artkoordinator för den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av strålsköldpadda.

Här hittar ni artikeln i Aftonbladet.

 

Hjälp oss rädda livet på de akut hotade beslagtagna sköldpaddorna – få chansen till ett personligt möte med våra jättesköldpaddor!

16 april 2018

Vi vänder oss till våra följare där ute och ber ödmjukast om hjälp! Under tisdagen förra veckan (10 april) gjordes ett av det största beslaget någonsin av hotade djur som en del av den illegala handeln. Det var närmare 11 000 individer av den akut hotade arten strålsköldpadda som påträffades i ett hus i Toliara på sydvästra Madagaskar. Hundratals sköldpaddor har redan dött av uttorkning, näringsbrist och sjukdomar. I lördags var 9 760 sköldpaddor fortfarande vid liv och krafter världen över förenas nu för att hjälpa till att rädda livet på dessa vackra, karismatiska och akut hotade individerna.

Vi vänder oss till våra följare där ute och ber ödmjukast om hjälp att hjälpa. Det går att skänka pengar direkt till organisationen TSA men för att göra det lite enklare för er går det bra att swisha direkt till Parken Zoo på 123 083 82 35. Märk betalningen med ”Bidrag strålsköldpadda” så betalar vi in en gemensam stöttning från alla er <3 Alla fina människor där ute som går ihop och bidrar är med i en utlottning att få komma och träffa våra egna strålsköldpaddor och även våra jättesköldpaddor Tank och Matteus. Alla bidrag är viktiga, små som stora! Utlottningen pågår till och med den 15 maj 2018. Hjälp oss även genom att sprida detta till så många som möjligt.

Parken Zoo är stamboksförare och koordinerar den europeiska djurparksorganisationens (EAZAs) bevarandeavelsprogrammet för den akut hotade arten. Fyra av Parken Zoos strålsköldpaddor kom hit 2013 efter ett stort tullbeslag i Hong Kong. Mer information om strålsköldpaddan hittar ni här.

För att donera direkt till TSA vänligen besök denna sida.

Här finns ett filmklipp från beslaget.

Den illegala handeln med hotade djur och växter omsätter mångmiljardbelopp och innefattar miljontal växter och djur från tusentals arter. Mer information om den illegala handeln hittar ni här:

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Handel/

http://www.traffic.org/trade/

https://www.cites.org/

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/illegal-handel/1122930-illegal-handel

Fler blogginlägg
1 2 3 11